Співробітники НДІ фіскальної політики Університету взяли участь у засіданні Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України

Співробітники НДІ фіскальної політики Університету взяли участь у засіданні Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України

20 березня 2018 р. співробітники відділу дослідження акцизного оподаткування НДІ фіскальної політики УДФСУ взяли участь у засіданні підкомітету з питань акцизного податку та законодавчого регулювання ринку спирту, алкоголю і тютюну Комітету з питань податкової та митної політики.

На засіданні розглядалися законопроекти № 6649, 6650, 6737 від 23.06.2018, внесені народними депутатами О. Барною та А. Антонищаком щодо пільгового оподаткування спирту етилового, який використовується для виробництва певних видів продукції. У цих законопроектах пропонується встановлення нульової ставки акцизного податку на спирт етиловий денатурований (спирт технічний), який використовується у виробництві продукції хімічного і технічного призначення, та спирту етилового ректифікованого, що використовується для виробництва оцту харчового та парфумерно-косметичної продукції та забезпечення можливості реалізації в роздрібній торговій мережі питного етилового спирту.

Голова підкомітету М. Кобцев надав можливість висловитися з окресленого питання зацікавленим сторонам. Зокрема, законопроекти підтримали представники виробників спирту, оцту, лакофарбової та парфумерно-косметичної продукції. Було зазначено, що нульова ставка акцизного податку сприятиме завантаженню виробничих потужностей спиртзаводів, створить стимули до розвитку цих видів діяльності, додаткові робочі місця, рівні конкурентні умови для вітчизняних виробників порівняно з імпортерами та забезпечить додаткові надходження до держаного та місцевих бюджетів.

Представники Міністерства фінансів України висловилися проти вказаних законопроектів, наголошуючи на відсутності механізмів контролю за цільовим використанням спирту оподатковуваного за нульовою ставкою.

Проти законопроекту, що передбачає реалізацію спирту етилового у роздрібній торговій мережі, виступили представники Асоціації «Укрводка», аргументуючи свою позицію високою часткою нелегального обігу алкогольних напоїв, який, за їх даними, становить 60 %.

Підсумовуючи результати засідання, Кобцевим М. В. було відзначено необхідність у додатковому фінансово-економічному обґрунтуванні розглянутих законопроектів щодо потенційного розвитку видів діяльності, кількості створених робочих місць та надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *