У ННІ інформаційних наук підтримують старовинні українські традиції та обряди

У ННІ інформаційних наук підтримують старовинні українські традиції та обряди

          У Навчально-науковому інституті інформаційних технологій Університету державної фіскальної служби України бережуть та передають наступним поколінням старовинні українські традиції та обряди. Саме тому, у День відкритих дверей співробітники інституту не тільки ознайомили майбутніх абітурієнтів із спеціальністю «Комп’ютерні науки», провели квест з інформатики та майстер-клас із 3d-друку, а ще й залучили до колективного плетіння української різдвяної прикраси – дідуха.

          Дідух (його ще називають: дід, коляда, колядник, сніп, король) – українська різдвяна прикраса, символ урожаю, добробуту, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду, духовного життя українців, оберіг роду. Цей давній обряд засвідчує те, з якою великою шаною й повагою ставилися пращури до свого родоводу.

          Дідухом називають все те, що господар і його старший син приносять на Святвечір першими до хати – це житній, пшеничний або вівсяний сніп, якого господар ставить на покуть, околіт обмолоченої соломи та жмут сіна, яких старший син відповідно стелить на долівку та на стіл під обрус (якщо в сім‘ї немає дітей чоловічої статі, то все це робить лише господар).

          До хати його вносили напередодні Різдва. Після обходу обійстя урочисто заносили до хати необмолочений пшеничний чи житній сніп, що спеціально зберігали від часу обжинків. Навесні, на Комоїдицю (свято пробудження весни) дідуха спалювали, обов’язково до зорі, на знак закінчення зими. Спалення дідуха також символізувало, що душам померлих вже час повертатися на небо.

          Гості Навчально-наукового інституту інформаційних технологій отримали не тільки корисні знання та позитивні емоцій від Дня відкритих дверей, а ще дізналися про старовинні українські традиції, обряди та символіку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *