Цифрові технології як запорука успіху бізнесу

Цифрові технології як запорука успіху бізнесу

Використання баз даних, он-лайн інструменти їх інтелектуального аналізу стають невід’ємною складовою ведення бізнесу. Усвідомлюючи важливість проблеми цифровізації та необхідність використання цифрових технологій в малому та середньому бізнесі,  18 лютого 2020 року у торгово-промисловій палаті України було проведено засідання  у формі круглого столу на тему «Цифрові технології в малому та середньому бізнесі». Організаторами виступили Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Торгово-промислова палата України, Комітет підприємців малого та середнього бізнесу, Всеукраїнське громадське об’єднання «Українська асоціація економістів міжнародників.

У якості учасників в засіданні брали участь фахівці аналітичних центрів, керівники підприємств, підприємці та науковці. Університет фіскальної служби на цьому засіданні представляли гаранти освітніх програм за спеціальностями: 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та  051 «Економіка» завідувачка кафедри економіки підприємства, доктор економічних наук, професор Лазебник Л.Л., доцент кафедри економіки підприємства Калач Г.М та студенти четвертого курсу зазначених спеціальностей.

Учасники засідання обговорили питання:

–  понятійно-термінологічний апарат цифрових технологій;

–  цифрові технології як основна рушійна сила розвитку;

–  цифрові технології і законодавство України;

–  цифрові технології в освіті (приватній та державній);

–  цифрові технології в малому та середньому бізнесі;

–  цифрові технології та маркетинг.

 З доповідями на засіданні виступили:

–  Філіпенко Антон Сергійович, доктор економічних наук, професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Українська асоціація економістів міжнародників» («Сутність та головні принципи цифрової економіки»). 

–  Шевченко Геннадій Якович, кандидат технічних наук, доцент, компанія «Ноосфера», керівник Наукового відділу («Он-лайн інструменти інтелектуального аналізу даних»).

–  Ангел Євген Євгенович, науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій («Розвиток цифрових технологій в малому та середньому бізнесі та перехід до індустрії 4.0»).

–  Герасимець Яна Олександрівна, вчитель української мови та літератури Технічного ліцею Шевченківського району («Досвід використання електронних систем у навчальному закладі»). 

Учасники засідання зазначили, що суб’єкти  господарювання в Україні, особливо представники малого та середнього підприємництва (МСП), мають бути включеними у світові процеси глобалізації та інтернаціоналізації, що можливо для такого формату бізнесу з використанням світових мереж і є оптимальним процесом для розвитку господарської діяльності.

Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є використання МСП цифрових технологій та розуміння їх базисних особливостей. Підприємства можуть мати своїх працівників у цій сфері або можуть використовувати на основі аутсорсингу зовнішніх фахівців у галузі ІТ. Питання актуальності використання цифрових технологій підприємства вирішують індивідуально, проте є свідоме розуміння того, що лише долучення до інформаційних технологій дає можливість розширити свій бізнес та бути свідомими сучасних трендів.

Учасники круглого столу висловили взаємну заці­кав­­ле­ність в  розвитку якості підготовки здобувачів вищої освіти,  їхнього нау­кового та іннова­цій­ного потенціалу, домовились про партнерство в сфері формування фахових компетенцій здобувачів вищої освіти за спеціальностями: 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та  051 «Економіка».

– моделювати і прогнозувати процеси розвитку підприємницьких, торговельних та/або біржових структур з використанням економіко-математичного інструментарію та інформаційних технологій;

– здатність застосовувати комп’ютерні технології та програмне забезпечення з обробки даних для вирішення економічних завдань, аналізу інформації та підготовки аналітичних звітів.

За підсумками засідання та на виконання Угоди про співробітництво від 20 квітня 2018 р між Університетом фіскальної служби України та Спілкою підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України від 20 квітня 2018 р було  підписано протокол, в якому конкретизовано шляхи покращення змісту та якості освітньо-професійних програм за спеціальностями: 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та  051 «Економіка».

Г.М.Калач, доцент кафедри економіки підприємства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *