Scopus надає нові можливості для науковців у 2021 році

Scopus надає нові можливості для науковців у 2021 році

Університет державної фіскальної служби України продовжує використовувати міжнародну наукометричну базу Scopus, яка у 2021 році пропонує нові можливості інструментарію для науковців. Серед них:

  • профіль автора. База даних працює над розробкою більш простого дизайну профілів авторів, що дозволить оперативно аналізувати їх та отримувати необхідну інформацію з їхніх галузей знань, публікаційні дані щодо продуктивності та впливу на дослідження. Оновлений профіль буде допомагати легше знаходити співробітників та здійснювати оцінку науковців. На сьогодні у Scopus створено понад 16 млн. профілів.
  • відкритий доступ. Оновлення буде стосуватися відкритого доступу. Наразі є один фільтр, який показує журнали Open Access, гібридні видання та відкритий архів. У планах розробити фільтр для того, щоб виявляти тип доступу до статей: Gold, Hybrid Gold, Green або Bronze. Scopus індексує 5859 журналів відкритого доступу та 10, 6 млн. статей OA.
  • препринт у профілі автора. База даних представить 600 тисяч попередніх препринтів у профілях вчених, що надасть змогу переглянути авторські препринти за останні 3 роки. Це допоможе створити уявлення про діяльність вченого, адже користувачі зможуть переглядати авторські роботи, можливість співпраці.
  • перегляд статті. Вчений зможе бачити, скільки разів його статтю переглядали, що слугуватиме критерієм для демонстрації якості.
  • оцінка установ. У планах краще оцінювання установ в Scopus та SciVal, що буде базуватися на оновленні понад 17 000 профілів установ та їхніх показників.

Scopus доступний:

  • на сайті УДФСУ https://www.nusta.edu.ua/ у рубриці Бібліотека;
  • на сайті Наукової бібліотеки nusta.edu.ua у рубриці Передплачені ресурси – Наукометричні бази;
  • за прямими посиланнями: https://www.scopus.com

Нагадаємо, що у 2021 році УДФСУ отримав доступ до провідної інформаційної платформи для вчених ScienceDirect, яка також доступна на сайті Наукової бібліотеки  університету у рубриці «Передплачені ресурси» або за посиланням https://www.sciencedirect.com/.

Довідково: Scopus – це одна з наймасштабніших міжнародних наукометричних баз даних з вбудованими інструментами моніторингу, аналізу та візуалізації науково-дослідної інформації. У Scopus входить понад 70 млн наукових записів, 23 700 видань та інших дослідницьких робіт.

За допомогою цього сервісу дослідники мають можливість: знаходити, аналізувати актуальні роботи з певної наукової тематики; знаходити, аналізувати, порівнювати і виявляти найбільш авторитетні журнали, авторів і організації в різних наукових дисциплінах з різних метрик; дізнаватися, хто і в яких країнах цитує ваші статті, а також статті вашої організації; відстежувати нові тренди в наукових дослідженнях; управляти своєю кар’єрою, знаходити потенційних партнерів з досліджень і нові джерела для своїх публікацій; знаходити інформацію для складання заявок на гранти.

Scopus генерує точні результати пошуку за посиланнями і автоматично оновлює профілі дослідників, створюючи більш тісні зв’язки між людьми, опублікованими ідеями і установами. На додаток до захисту цілісності наукових досягнень Scopus допомагає підвищити ефективність інституційних досліджень, рейтинг і репутацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *