Відбувся науковий семінар

Відбувся науковий семінар

13 квітня 2021 року у межах Декади ННІОАА, кафедра бухгалтерського обліку провела науковий семінар на тему: «ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ У ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ». Спікерами сьогоднішнього заходу були доценти кафедри бухгалтерського обліку Мазіна Олександра Іванівна і Артем’єва Оксана Олександрівна. В доповідях зосесреджувалися на особливостях і складнощах впровадження МСБО у державному секторі. Проблем, насправді, є багато – це і відставання у виконанні урядових стратегій, і значні невідповідності між національними стандартами бухгалтерського обліку у державному секторі по відношенню до міжнародних стандартів, це і значна динаміка нормативних документів, що не сприяє ні поточній роботі фахівців, ні прозорості звітності для зацікавлених користувачів, у тому числі – для інвесторів.

Мазіна О.І. звернула увагу слухачів на відсутність у НСБО ДС 121 “Основні засоби” інформації про окремі об´єкти, які зазначені в аналогічному МСБО ДС і які є дуже важливими для громадського суспільства, адже мова йде про активи спадщини, які включають історичні і культурні цінності, самоідентифікують націю, та належать прийдешнім поколінням, а також про активи інфраструктури, до яких відносяться дороги, лінії електропередач, лінії газопостачання, водопостачання і ін., про стан і зношеність яких у громадян, як зацікавлених користуачів, немає достовірної інформації. 

Артем’єва Оксана Олександрівна розкрила основні напрями вдосконалення законодавчо-нормативної бази, складнощі модернізації системи бухгалтерського обліку у державному секторі загалом, та окремі проблеми облікового процесу, пов´язані з відсутністю методичних розробок та роз´яснюючих матеріалів стосовно застосування НСБОДС. 

Знання системи національних і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку у державному секторі важливі з точки зору підготовки бакалаврів і магістрів, які оволодівають компетентностями, необхідними для професійної діяльності  у державному секторі. І ці знання повинні бути якісними.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *