28 вересня 2018 року, Навчально-практичною лабораторією «Юридична клініка» ННІ Права Національного університету державної фіскальної служби України було організовано практичний семінар на тему: «Професійна етика та відповідальність адвоката». Провів семінар адвокат, керуючий партнер АО «Атторнейс Юнайтед», член Ради адвокатів м. Києва, в.о. Голови Всеукраїнської професійної Спілки правників України, Заступник голови Всеукраїнської Профспілки адвокатів України, Голова Київського відділення Спілки адвокатів України, Голова Поліцейської комісії м. Києва, Видатний адвокат України – Голодняк Микола Володимирович.
У практичному семінарі прийняли участь студенти Навчально-наукового інституту права, члени Наукового-студентського товариства фінансового права, викладачі та студенти НПЛ «Юридична клініка» та викладачі кафедри фінансового права.
Тема практичного семінару була обрана недаремно. Оскільки сьогодні, питання етичної поведінки адвоката є актуальним. До адвокатів, діяльність яких безпосередньо пов’язана з захистом прав і законних інтересів людини і громадянина, суспільством пред’являються вимоги, не тільки як до професіонала , але і як особистості.
Здійснення захисту прав і свобод, представлення інтересів, надання професійної правової допомоги громадянам – усе це буденна робота адвоката. Вони несуть юридичну та моральну відповідальність перед своїми клієнтами, оскільки клієнти передають в руки адвоката своє майбутнє .
Як вдало зазначив Микола Володимирович, з правилами етики ми зустрічаємось кожного дня, незалежно від роду діяльності, так як вони становлять базу будь-якої професійної поведінки; показують рівень культурної освіти та забезпечують гідне існування, відношення та поведінку в суспільстві.
В ході семінару, крім основних правил адвокатської етики, була приділена увага дотриманню правил адвокатської етики в мережі Інтернет, що було неймовірно цікавим для студентів. Адже, дійсно, сьогодні адвокати ведуть блоги, роблять твіти та створюють публікації на різних сайтах соціальних мереж, як щодо особистого, так і професійного аспекту життя. В той же час, адвокати при користуванні соціальними медіа, не повинні забувати, що соц. мережі це публічна платформа і вони повинні бути обережними та уникати будь-якої непрофесійної чи неетичної поведінки. Микола Володимирович надав рекомендації, використовуючи власний практичний досвід, щодо користування соц. мережами так, щоб не порушувати встановлені етичні норми для адвокатів і не бути притягнутим до дисциплінарної відповідальності.
Спілкування з адвокатами такого високого рівня, дає можливість розглянути різні ситуації дотримання чи порушення цих правил і безпосередньо передбачену відповідальність за них. Ніщо не лишається безкарним і це правильно, адже лише таким чином ми можемо досягнути по-справжньому якісного рівня суспільства.
Отже, кожен з присутніх дійшов висновку про те, що для того, щоб довіра громадян до адвокатури була на достатньо високому рівні, необхідне поєднання професіоналізму адвоката з морально-етичними стандартами. Адже кожен адвокат повинен мати не тільки високий рівень професійної підготовки, а й неухильно дотримуватись моральних засад, які пред’являються до представників даної професії.
Як зазначає студентка 3 курсу Костючик Дарина-Михайлина.
«Важливість таких заходів, як-от сьогодні, полягає в тому, що вони дають можливість усвідомити та вкотре нагадати собі про іншу, не менш важливу грань своєї професії – етичну поведінку по відношенні до усіх: клієнтів, колег, представників гілок влади та й в суспільства в цілому».
Отже, ми щиро вдячні Голодняку Миколі Володимировичу за те, що не дивлячись на свою неймовірну зайнятість, він знайшов час і провів цікавий практичній семінар по дуже актуальній і важливій, базісній темі для майбутніх правників, за розуміння важливості такого спілкування «практик-професіонал – студент-правник» при формуванні правників нової формації.
Сподіваємось на майбутню співпрацю!