Народитися в один день із Незалежністю

Народитися в один день із Незалежністю

Левко Лук’яненко –  автор «Акта проголошення незалежності України»,  Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року,  Герой України, український дисидент і політик часів СРСР, співзасновник Української Гельсінської Групи, засновник першої в Україні не комуністичної партії – УРП, народний депутат Верховної Ради України 1-го, 2-го, 4-го та 5-го скликань.

Все своє життя він боровся за незалежність України і зрештою досягнув своєї мети.

«Продовжуючи тисячолітню традицію державотворення на Україні, виходячи з права на самовизначення та із смертельної  небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР  19 серпня 1991 року, продовжуючи  тисячолітню традицію державотворення на
Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого  Статутом
ООН та іншими міжнародно-правовими документами,здійснюючи  Декларацію про державний суверенітет України, Верховна  Рада урочисто  проголошує незалежність України та створення  самостійної  української держави – УКРАЇНИ».

Це – слова з найважливішого в новітній історії України документа. 

Саме Левко Лук’яненко у своєму зошиті 23 серпня написав проект Акту проголошення незалежності України, який схвалили 24 серпня 1991 року.

Левко Лук’яненко відзначав свій День народження одночасно із Днем народження України. Цього року, в 27-й рік незалежності нашої держави, йому виповнилося б 90 років!

Автор десяти книг, численних брошур та статей. Дисидент та політв’язень. А ще Левко Лук’яненко – батько української незалежності. Саме так його називали близькі та друзі. І саме так він увійшов в українську історію.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *