Студенти обговорили форсайт у державному секторі

До Національного університету державної фіскальної служби України завітав експерт з незалежного врядування консультативної місії Європейського союзу Євген Килимник, який ознайомив присутніх із темою форсайту у державному секторі. Захід організував відділ міжнародного освітнього співробітництва університету з метою популяризації методик форсайту.

«Ми вирішили розповсюдити інформацію про новітні методики прогнозування та стратегічно важливі фактори, що стосуються майбутнього нашої держави у всіх сферах суспільного життя. Таким чином, долучити студентів та навчити застосовувати цю методику, зокрема, у написанні наукових, дипломних та курсових робіт», – розповіла організатор заходу, кандидат економічних наук Олена Сокирко.

За словами експерта, форсайт – дисципліна, що пов’язує в собі стратегічне та аналітичне дослідження, прогнозування та розробку державної політики. «Ми живемо у світі, який одночасно є нестабільним, невизначеним і неоднозначним, тому потрібно застосовувати нетривіальні методи управління. Форсайт дозволяє зрозуміти на скільки добре ми знаємо фактори, які впливатимуть на зміни, та оцінити нашу готовність до того, що чекає у майбутньому», – зазначив Євген Килимник.

Студенти зауважили, що подібних лекцій потрібно проводити якомога більше, адже всю теоретичну інформацію вони можуть почерпнути з інтернету, а досвід практиків для них важливіший. «Завжди цікаво слухати практика, адже можна почерпнути для себе щось нове. Практики швидко орієнтуються у нововведеннях, випробовують на практиці та доносять студентам, а поінформований студент –  озброєний студент», – поділився студент 4 курсу ННІ фінансів, банківської справи Володимир Плахотнюк.

Він додав, що студентам-податківцям ця тема дуже цікава і потрібна, адже  говорити про зміни у митній і податковій системах без форсайту немає сенсу. «Зміни без довготривалого прорахунку неефективні і можуть мати багато негативних наслідків. Завдяки форсайту можна спрогнозувати, вирахувати основні недоліки і таким чином провести мінімалізацію ризиків», – підкреслив Володимир Плахотнюк.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *