Ректор Павло Пашко та керівник проекту «Гендерно-орієнтоване бюджетування» Мая Босніч підписали меморандум про співпрацю

Ректор Павло Пашко та керівник проекту «Гендерно-орієнтоване бюджетування» Мая Босніч підписали меморандум про співпрацю

Ректор Національного університету державної фіскальної служби України (НУДФСУ) Павло Пашко та керівник проекту «Гендерно-орієнтоване бюджетування» (ГОБ) Мая Босніч підписали меморандум про співпрацю. Угода була підписана у рамках представлення звітів про стажування викладачів Навчально-наукового інституту фінансів, банківської справи (ННІ ФБС) у проекті ГОБ. Участь у заході також взяли співробітники ННІ ФБС; заступник керівника проекту ГОБ Оксана Цюпа та заступник директора департаменту, начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Олена Мачульна.
Розпочинаючи захід, ректор університету Павло Пашко, зауважив, що імідж України формують саме випускники НУДФСУ. «Імідж країни формують і підтримують наші випускники, такі, як Олена Іванівна (Мачульна – ред.), як Олександр Саєнко (міністр КМУ – ред.) та очільник Державної фіскальної служби України (Олександр Власов – ред.), – зазначив Павло Пашко. Він додав, що наразі державою керують люди яким близько сорока років. «Якраз двадцять років назад ми ввели спеціальність «правознавство» і вже через двадцять років наші випускники керують країною. Ми завжди підтримуємо нові проекти і всебічно розвиваємося, адже, хто знає, що буде ще через двадцять років», – підсумував ректор.
Керівник проекту «Гендерно-орієнтоване бюджетування» Мая Босніч повідомила, що по-особливому тепло ставиться до університету і вважає, що у ньому вчаться найкращі студенти. «Дуже люблю ваш університет і ректора за цю відкритість, гостинність і готовність до співпраці. Наразі ми працюємо не тільки з вашим закладом вищої освіти, але ваш університет – це вже як частина сім’ї. Ви для нас завжди на першому місці і всі нові програми, семінари та навчання ми починаємо саме з вас. Ваші студенти, яких ми навчали, – вони були найпершими і я точно можу сказати, що найкращими», – розповіла Мая Босніч і додала: «Чомусь так склалося, що всі сприймають нову інформацію із скепсисом, а ви завжди кажете «це круто», «це цікаво», «давайте ще один навчальний процес запустимо». Тому, спасибі вам за співпрацю і за наукові досліди, які ви зробили у рамках нашого проекту. Особливу подяку висловлюю за меморандум про співпрацю, він допоможе нам ще глибше і ще більше працювати у напрямку гендерно-орієнтованого бюджетування в Україні».
Також, Мая Босніч висловила подяку Міністерству фінансів України за співпрацю і наголосила, що це один із дванадцяти урядів у світі, який беруть за приклад для впровадження гендерного бюджетування у рамках бюджетного процесу. «Ми дуже раді, що уже п’ять років працюємо з Міністерством фінансів України, завдяки цій співпраці ми зрозуміли як і куди рухатися, як розвивати свою діяльність в Україні. Чудово, що українська влада зрозуміла, що гендерна нерівність впливає на економічний і на соціальний розвиток суспільства і працює у цьому напрямку», – підсумувала керівник проекту ГОБ.
Заступник директора департаменту, начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Олена Мачульна поділилася враженнями від позитивних змін в університеті та подякувала керівництву за співпрацю у новому для України напрямку. «Я не була тут 15 років і дуже здивована тим, як змінився і удосконалився навчальний заклад. Мені дуже приємно, що моя альма-матер долучилася до вивчення нового інструменту в Україні», – зазначила випускниця університету та наголосила, що саме Міністерство фінансів України було ініціатором вивчення гендерно-орієнтованого бюджетування в Україні і планує далі працювати у цьому напрямку. «Після завершення пілотного проекту, ми зрозуміли, що це дійсно дієвий інструмент, який допомагає правильно розподіляти ресурси, які нажаль обмежені, з урахуванням потреб. Ми повинні переймати найкращий досвід і саме тому продовжуємо наш контракт із проектом «Гендерно-орієнтоване бюджетування» до дві тисячі двадцять першого року. І у зв’язку з цим, висловлюю подяку керівництву університету за співпрацю у цьому напрямку», – повідомила Олена Мачульна і додала: «Ми разом із керівництвом міністерства розглянемо можливість введення у вашому університеті спеціального навчального курсу із залученням іноземних спеціалістів та експертів».
У свою чергу, заступник керівника проекту ГОБ Оксана Цюпа роз’яснила присутнім, що ж таке ГОБ. «Гендерно-орієнтоване бюджетування – це аналіз і переструктурування доходів і видатків таким чином, щоб потреби жінок, чоловіків, хлопців та дівчат, а також усі різноманітності були враховані і представлені у фонді всіх статей бюджету. Варто зазначити, що Гендерно-орієнтоване бюджетування ґрунтується на припущенні, що бюджети є гендерно-нейтральними», – зазначила Оксана Цюпа.
Співробітники університету завершили навчальний курс з гендерного бюджетування у рамках реалізації Проекту «Гендерне бюджетування в Україні», представили свої звіти та отримали сертифікат про навчання.
Варто підкреслити, що проект ГОБ реалізовується завдяки підтримці Міністерства фінансів України та фінансової підтримки Швеції, а від сьогодні ще й за всебічної підтримки НУДФСУ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *