Всеукраїнський тиждень права: відбулася зустріч студентів та представників правоохоронних органів

У рамках Всеукраїнського тижня права, у Національному університеті державної фіскальної служби України відбулася зустріч із інспекторами з ювенальної превенції та з питань пробації Ірпінського відділу поліції. Захід проведено за сприяння начальника відділу пропускного режиму та штабу цивільної оборони Крістіни Шатохіної та проректора з міжнародної діяльності та інвестицій Дмитра Ковальчука.

Мета заходу – поінформувати студентів про адміністративні та кримінальні правопорушення та відповідальність за них; про штрафні санкції; про вимоги чинного законодавства щодо перебування на вулиці неповнолітніх у вечірній час; про питання відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень; про крадіжки; про кібер-булінг; про причини самогубства; про негативні звички серед молоді; про вчинення насильства та захист прав постраждалих від насильства. 

Інспектор з ювенальної превенції Тетяна Безсонова пояснила студентам, де на території університету можна палити та яку відповідальність понесуть ті, хто не буде дотримуватися кодексу поведінки, а також попередила, що відбуватимуться рейди та перевірки. «Ви знаходитеся на території навчального закладу, де є спеціальні місця для паління. Якщо ви палите за межами цих місць – це уже адміністративне порушення і складається протокол. Якщо особа неповнолітня – протокол складається особисто на неї та на батьків. Якщо в особи уже два протоколи, то її беруть на облік і вносять інформацію в електронну базу», – зазначила Тетяна Безсонова.

Також, вона розповіла про відповідальність за дрібні крадіжки. «Не думайте, що маленька крадіжка у магазині чи деінде пройде без наказано. Нам надсилають відео та фото по яких ми ідентифікуємо особу і приймаємо необхідні міри. Крадіжки розглядаються судом і якщо особа неповнолітня, то до відповідальності притягуються батьки», – пояснила інспектор з ювенальної превенції.

Крім цього, Тетяна Безсонова розповіла про зміни у законодавстві щодо булінгу. «Важлива інформація про булінг, про ситуацію, коли група людей починає цькувати чи бити когось одного. Відтепер є кримінальна відповідальність, навіть, за моральний булінг, тому думайте, що робите і що кажете», – підкреслила Тетяна Безсонова і додала, що дуже сподівається зустрічатися із студентами університету тільки на святкових заходах.

«Сподіваюся, що будемо з вами зустрічатися тільки на святкових заходах і якщо мої профілактичні розмови ні в університеті, ні в моєму кабінеті не будуть допомагати, то доведеться відкривати кримінальне провадження. Якщо і це не допоможе або у вас умовно-дострокове звільнення, то вами буде займатися відділ пробації, який спеціалізується на важких злочинах по рецидиву, тому будьте обачні», –  підсумувала Тетяна Безсонова.

Старший інспектор з питань пробації Лілія Семенюк пояснила, що її відділ займається виконанням кримінальних покарань, які не пов’язані  із позбавленням волі неповнолітніх осіб та осіб, які досягли 18-тирічного віку. «Якщо особу засуджено до 5 років позбавленням волі і суд вважає, що особа виправиться без застосування позбавлення волі, особі дається іспитовий строк, протягом якого особа повинна довести, що вона стала на шлях виправлення. Особа перебуває на обліку, ходить на відмітку та реєстрацію і якщо в цей період вона не скоїть нового злочину, то з неї знімається відповідальність і вона не буде відбувати покарання у місцях позбавлення волі», – повідомила  Лілія Семенюк.

Вона додала, що за нанесення умисних легких тілесних ушкоджень неповнолітнім особам, встановлюється покарання у вигляді громадських робіт від 30 до 120 годин. «Особи відбувають громадські роботи на підприємствах, де займаються суспільно-корисними роботами по благоустрою або по озелененню. Якщо особа без поважної причини не вийде на відбування громадських робіт більше 2 разів, їй можуть замінити ці роботи арештом або позбавленням волі. Завжди думайте про наслідки за вашу діяльність», – підсумувала старший інспектор з питань пробації.

Крім цього, працівники правоохоронних органів показали студентам відеоролик про життя особи, яка уже потрапила до в’язниці. Студенти дізналися, що відбувається з особою за гратами, хто залишається вірним у такій ситуації та що для злочинця найкраще у житті. Наприкінці відео, голос «головного героя» закликав: «Будьте кращими, ніж ми, доведіть, що цей світ ще не повністю зіпсований».

Присутні були вражені зустріччю та особливо відеороликом. «Мені дуже сподобалася зустріч, було дуже цікаво, особливо мене вразив відеоролик. Зараз дійсно багато дітей здійснюють правопорушення і це справді повчальна інформація для нас. Коли ти на волі, все здається інакшим і тільки у в’язниці починаєш по-справжньому цінувати все, що маєш», – поділилася враженнями студентка І курсу ННІ права Ілона Любарська і зазначила, що обов’язково поділиться інформацією із друзями.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *