Про результати навчальної практики здобувачів вищої освіти спеціальності «Журналістика»

Про результати навчальної практики здобувачів вищої освіти спеціальності «Журналістика»

Студенти 3 курсу денної і заочної форм навчання ННІ гуманітарних наук проходили навчальну практику з 30.11.2020 по 18.12.2020. Базами практики були «Державна податкова служба України» (м. Київ), ТОВ «Інформаційне агентство «АйТіВі» (м. Ірпінь), ТОВ «Редакція журналу «Дивослово» (м. Київ), Представництво «РФІ/РЛ, Інк.» (Радіо Свобода) (м. Київ), Комунальне підприємство «Редакція газети «Сільські новини», ТОВ телерадіокомпанія «ЛАЙК ТВ» (м. Шепетівка), ТОВ «Газета «Бучанські новини» (м. Буча), ТОВ «Інформаційна агенція «Погляд» (м. Буча).

Відповідно до програми студенти ознайомились з організаційною структурою бази проходження практики й організацією роботи редакції медіа, окремих її відділів, здійснювали спостереження за роботою журналістів над створенням сюжетів новин, документальних програм, репортажів, друкованих матеріалів, інших творчих проєктів, добирали матеріали щодо проблематики й жанрового розмаїття медіадискурсу.

Під час проходження практики студенти закріпили теоретичні знання, здобуті у процесі вивчення профільних дисциплін за спеціальністю «Журналістика», набули вмінь практичного застосування стандартів медіадіяльності, а також практичних навичок із журналістського фаху.

Заключним етапом навчальної практики була участь студентів-журналістів у підсумковій конференції, на якій вони звітували щодо виконаних завдань, ділилися враженнями, отримували настанови викладачів.

Свою оцінку рівня підготовленості студентів спеціальності «Журналістика» до майбутньої професійної діяльності дали стейкхолдери, давши відповіді на запитання анкети, яка є обов’язковим елементом звіту про практику кожного здобувача вищої освіти. Вони високо оцінили теоретичні знання студентів-практикантів спеціальності 061 Журналістика (денна форма – 85 %, заочна форма – 67%).

Стейкхолдери також визначили ступінь готовності студентів-практикантів денної та заочної форми навчання до виконання професійних завдань після завершення навчання за спеціальністю 061 Журналістика в УДФСУ (високий рівень – 85% (денна форма); 33% ‒ заочна форма).

Особливо підкреслили вміння студентів денної та заочної форм навчання за спеціальністю 061 Журналістика в УДФСУ проводити дослідницьку або інноваційну діяльність у галузі соціальних комунікацій (85% (денна форма) і 33% (заочна форма).

Вміння студентів денної та заочної форми навчання за спеціальністю 061 Журналістика в УДФСУ виявляти та вирішувати проблеми за денною формою становить 61% ; за заочною – 92%.

Навчальна практика стала першим важливим кроком у професійному зростанні майбутнього журналіста.

Своїми враженнями про практику поділилися студенти-журналісти.

Іван Іванов

За час навчальної практики я ознайомився з усіма виробничими етапами медіапродукту в Регіональному інформаційному агентстві «АЙТІВІ», зокрема з внутрішньою організацією агентства, а саме: роботою сайту, стрічкою новин, версткою матеріалів, плануванням проєктів та сюжетів, процесом підготовок до зйомок, специфікою роботи прямих ефірів, роботою журналіста в теле-, радіостудіях та специфікою діяльності медіа загалом.

Спостерігаючи за роботою журналістів «АЙТІВІ», зауважив, що спектр їхніх обов’язків значно ширший, ніж я уявляв. Робота журналіста «АЙТІВІ» має кілька аспектів, адже завданнями медійника в умовах сучасності є не лише гарне мовлення на камеру, а й реалізація власних ідей та проєктів, зйомка сюжетів та участь у них, монтаж та запис текстів, планування зйомок, створення фотографій. Мені така діяльність подобається. Я відвідував заходи, готував публікації для вебсайту «АЙТІВІ», взяв участь у прямому ефірі, готував фото і відео

Діана Капітанчук

Практика в податковій службі для журналіста – незвична й цікава. Ми побачили закулісся пресслужби державних органів та їх підрозділів. Нам цікаво було побувати серед фахівців нашої галузі.

Юлія Камінська

Я спробувала себе в ролі інтервюера, спілкувалася з колективом редколегії журналу «Дивослово». Основним завданням цієї практики було самостійне проведення інтерв’ю, ознайомлення з особливостями роботи видавництва, технічного оформлення журналу, тематикою, специфікою рубрикації. Я набула безцінного досвіду та навичок роботи, поглибила свої фахові знання.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *