Студенти ННІ права представили Україну та Університет ДФС України на щорічних Міжнародних змаганнях з юридичного консультування клієнтів ( ICCC 2017) в Англії

Студенти ННІ права представили Україну та Університет ДФС України на щорічних Міжнародних змаганнях з юридичного консультування клієнтів ( ICCC 2017) в Англії

19-20.04.2017 року наша команда у складі студенток 4 курсу групи ПБ-13-9 Сероветнік Олени та Пшеничної Інни та їх тренера к.ю.н., доцента Шолкової Т.Б. представили Україну та Університет ДФС України у чвертьфіналі щорічних Міжнародних змагань з консультування клієнтів The Brown-Mosten ICCC 2017. У цьому році змагання проводилися на базі Kent Law School at the UK`s European university м. Кентербері, Англія. Таке право наша команда виборола на щорічному Національному турнірі з консультування клієнтів, який проводився на базі Національного університету «Острозька академія» у м. Острог 3-5 березня 2017 року.

У Міжнародних змаганнях може брати участь будь-яка країна світу, яку на змаганнях представляє команда ­ переможець національного турніру серед ВНЗ країни.

Цьогоріч на міжнародні змагання подали заявки команди з 21 країни світу серед яких: Канада, Індія, Малайзія, Австралія, Фінляндія, Німеччина, Індонезія, Нідерланди, Швейцарія, Нова Зеландія, Нігерія, Шотландія, Ірландія, Північна Ірландія, Шрі Ланка та ін.

Змагання проводились у 4 етапи: перший етап – підготовчий (команди за 2 тижня до змагань отримали 4 фабули з 4-х різних справ. Команди повинні передбачити розвиток ситуації, продумати перелік питань, які необхідні для отримання максимально повної інформації від клієнтів по справі; скласти можливі варіанти вирішення справи та всі можливі наслідки кожного варіанта і пояснити їх клієнтові); другий етап ­ чвертьфінал (проходить у формі прийому клієнтів у юридичному офісі по 2 фабулах); третій та четвертий етапи: півфінал та фінал (по 1 фабулі). Оцінюється як юридична, так і неюридична сторона спілкування з клієнтами.

Заключна колегія суддів, у тому числі Форрест С. Мостен і Джо Іган, віце-президент Товариства юристів Англії та Уельсу, визнала Ніла Нолана і Конора Коулі з юридичного товариства Ірландії переможцями цьогорічних змагань.

 

Щодо вражень від самих змагань, то можна констатувати, що вони проводились на високому професійному рівні (про це свідчив і склад суддівської колегії, і організація самих змагань). Боротьба між командами була запекла, так як участь приймали найкращі представники кожної з країн. Не дивлячись на суперництво, атмосфера була дружня, були організовані культурні вечори (знайомство з традиціями та мовою країн-учасниць). Організатори дуже турботливо відносились до учасників і завжди в найкоротші строки вирішували будь-які проблемні ситуації, якщо такі виникали.

В котре хотілося б подякувати організаторам Змагань, що вони ввійшли в нашу ситуацію і дозволили на день пізніше приєднатися до конкурсу і взяти участь на загальних підставах. На заваді вчасного прибуття нашої команди на змагання стала складна процедура отримання візи (яку було отримано на день пізніше від запланованого вильоту та за 2 години до вильоту останього, в цей день, літака).

 О 4.00 ранку 21 квітня 2017 року дівчата потрапили до м. Кентербері, а вже о 9.00 вони виступали перед суддівською колегією. Їм довелося провести в один день 2 консультації, кожна з яких тривала більше 30 хвилин. Не дивлячись на хвилювання, стрес та втому, студентки на високому професійному рівні представили країну, про це свідчили позитивні відгуки суддів, які вони надавали після кожного виступу і пояснювали, що було позитивного у виступі, а над чим ще потрібно працювати. Хотілося б подякувати дівчатам за командну роботу, наполегливість та за те, що незважаючи на обставини, не розгубились, змогли показати належний професійний рівень, який відповідає такого роду змаганням. Не дивлячись на те, що наша команда не пройшла до наступних етапів, ми здобули неоціненний досвід, як у професійному плані, так і в організаційному, знайшли нових друзів та отримали багато позитивних вражень від учасників з різних країн та англійців, мешканців Лондона та Кентербері. 

 

Дівчата також поділилася враженнями про участь у конкурсі:

 

ОЛЕНА: «участь у Міжнародних змаганнях з консультування клієнтів ім. Брауна-Мостена була унікальним досвідом, який допоміг мені поліпшити як свої особисті, так і професійні навички. Хотілося б подякувати моїй колезі, Інні Пшеничній, за підтримку і чудову командну роботу, нашому тренеру і викладачу – к.ю.н., доценту Університету ДФС України – Шолковій Т.Б. Підготовка до участі в змаганнях надала мені можливість здобути практичний досвід у роботі з клієнтами, вирішуючи реальні проблеми реальних людей. Це також допомогло мені поглянути на адвокатуру з іншої точки зору. Професійна етика і соціальна відповідальність стала не тільки теорією, а й реальним досвідом для мене. Участь в конкурсі допомогла мені зрозуміти, як будувати юридичну кар’єру далі. Тепер ми зможемо ділитися досвідом, щоб вивести наших студентів-майбутніх юристів на професійний міжнародний рівень».

 

ІННА: «4 дні проведені серед команд різних країн, з різною культурою та правовими системами, справили на мене просто неймовірне враження. Не зважаючи на те, що ми не пройшли у півфінал, ми отримали свій коментар від суддів з приводу 2 проведених нами консультацій, який допоможе нам удосконалити свої навички спілкування з клієнтами та стане гарним досвідом для наступних команд-учасниць, які представлятимуть Україну.

Під час олімпіади ми мали змогу поспілкуватись із командами із різних країн світу. Це був не тільки обмін досвідом щодо проведення консультацій, організації роботи юридичних клінік тощо, так і просто приємні спілкування про традиції, звичаї та буденні речі, які відрізняють усіх нас. Кожного вечора організовувались заходи, які здружили всіх – команди, суддів, тренерів та організаторів, дали змогу представити свою країну, розповісти про команду. Хотілося б відмітити організацію олімпіади: дуже зручним було поселення у кампусі, поряд з яким було кафе, зупинки. Все було організовано на високому рівні, хтось із організаторів завжди був поряд на випадок виникнення запитань чи проблем.

Отже, від нашої команди хотілось би висловити вдячність за фінансову підтримку Ректору Університету ДФС України Пашку П.В., Міжнародним організаціям: агентству США USAID програма «Нове правосуддя», OSCE (Координатору проектів в Україні), що дозволило втілити у життя мрію нашої команди – потрапити на змагання. Щиро подякувати за підтримку в організації поїздки Директору ННІ права Топчию В.В. та зав. НПЛ «Юридична клініка» Університету ДФС України Глущенко К.В., Національному представнику на міжнародних змаганнях ІССС – Ципящук М., представнику агентства США USAID програма «Нове правосуддя» Агаяну А. та представнику OSCE (Координатору проектів в Україні) І.Іванків

Англія, Міжнародна олімпіада із консультування клієнтів – 2017 – ми будемо сумувати!

Шолкова Т.Б., к.ю.н., доцент,

викладач-консультант НПЛ «Юридична клініка»

Університету ДФС України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *