В Університеті відзначили День пам’яті жертв Бабиного Яру

В Університеті відзначили День пам’яті жертв Бабиного Яру

З нагоди 78-х роковин трагедії Бабиного Яру в Університеті Державної фіскальної служби України (далі – УДФСУ) вшанували пам’ять загиблих у Бабиному Яру та переглянули документальний фільм, присвячений цій події. Захід організував відділ організації виховного процесу та соціальних питань з метою розширення у студентів і курсантів знань про історичні події Другої світової війни 1939-1945 років, про Бабин Яр та виховання у них поваги до історичного минулого українського народу. Участь у заході взяли викладачі, співробітники студенти та курсанти УДФСУ.

Розпочали захід начальник відділу організації виховного процесу та соціальних питань Лариса Снігир та перший заступник голови профкому студентів та курсантів УДФСУ Владислав Чубенко, які закликали студентів не забувати історію, якою б трагічною вона не була.

А студент 1-го курсу Навчально-наукового інституту інформаційних технологій Ілля Карпачов, який переїхав до Ірпеня із Донецької області, попросив присутніх віднестися до заходу добросовісно і запам’ятати, що історія має властивість повторюватися. «Я вже маю певний досвід у проведенні подібних заходів. Тому, у мене до вас велике прохання, давайте сьогодні дійсно будемо шанувати пам’ять! Не займатися своїми справами і не сидіти в телефоні, адже історія така штука, яка має властивість повторюватися. Повірте мені, я знаю, що кажу», – зауважив студент і додав: «Коли ви будете дивитися цей фільм і на екрані будуть демонструватися цифри, то думайте про те, що це не просто якась суха статистика, що це – люди, і це дійсно те, що вони пережили, і те, що з ними сталося», – закликав першокурсник.

Після перегляду документальної стрічки, присутні дізналися про знакові дати, події трагічного періоду та їх значення, а також про особливості та чисельність жертв Бабиного Яру. І варто зазначити, що загальна кількість загиблих достовірно не відома, проте, кажуть, що ця цифра сягає від 70 до 150 тисяч осіб.

Довідково: Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв та ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, а також радянських підпільників, членів Організації українських націоналістів, душевнохворих, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року за участі 45-го і 303-го батальйонів німецької поліції розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися аж до звільнення Києва від окупації.

У 1941—1943 роках там розстріляно 621 члена ОУН (Організація Українських Націоналістів), серед них відома поетеса Оленау Теліга. Усього протягом двох років у Бабиному Яру було розстріляно від 70 тисяч до 150 тисяч осіб, дві третини з яких склали євреї. Перед відступом нацисти примусили в’язнів Сирецького табору викопувати та спалювати трупи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *