Вороновські читання – 2019: в університеті обговорили судовий прецедент як джерело права або приклад правозастування

Вороновські читання – 2019: в університеті обговорили судовий прецедент як джерело права або приклад правозастування

В Університеті державної фіскальної служби України (далі – УДФСУ) провели дводенну Міжнародну науково-практичну конференцію «Вороновські читання: судовий прецедент – джерело права або приклад правозастосування» (далі – Конференція). Захід, який проводиться 4 рік поспіль, уже став традиційним на теренах України і кожного року проходить у одному із 4 міст України (Київ, Чернівці, Львів, Ірпінь), яке пов’язане із життям та діяльністю Лідії Воронової на честь якої і заснована Конференція. Цього року можливість приймати багатонаціональний склад учасників з представників вищих судових органів та провідних наукових шкіл різних країн світу випала Ірпеню.

Захід організувала Асоціація фінансового права України та Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) спільно із Університетом державної фіскальної служби України, Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого та Національною академією правових наук України. Учасниками Конференції стали науковці, представники судових, а також інших органів державної влади з Австрії, Болгарії, Греції, Казахстану, Киргизстану, Латвії, Німеччини, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану та України. Участь у заході також взяли ректор УДФСУ Павло Пашко, викладачі та студенти навчального закладу.

Павло Пашко привітав гостей навчального закладу, наголосив на важливості проведення Конференції та побажав приємної і плідної роботи. «Університет завжди радий проводити такі масштабні та важливі заходи, зустрічати гостей з різних куточків України та інших держав, а також обговорювати ті проблеми,  які є нагальними в сучасному науковому просторі», – зазначив ректор. Він додав, що приурочення Конференції пам’яті Лідії Воронової не випадкове, адже її вважають фундатором науки фінансового права в сучасній Україні. «У світі є так звані «вчителі вчителів», які ростять нові покоління працівників освіти. Саме Лідія Костянтинівна є такою людиною, адже вона виховала покоління успішних і талановитих науковців, що продовжують розбудову української наукової думки», – підкреслив Павло Пашко.

Вато зауважити, що Конференція присвячена обговоренню актуальних проблем судового розгляду спорів, що виникають у процесі здійснення фінансової діяльності, впливу прийнятих судовими органами актів на порядок реалізації учасниками правових відносин своїх прав, виконання покладених на них обов’язків, а також уніфікації правил здійснення суб’єктами влади своїх повноважень на межі адміністративного та фінансово-правового регулювання.

Ключові дискусії між учасниками розгорталися навкруги проблем:

  • визначення місця судового прецеденту у системі джерел права, якими врегульовано публічні відносини;
  • встановлення наслідків застосування актів судових органів учасниками публічних відносин;
  • характеристики адміністративного акта як кінцевого результату здійснення адміністративної процедури.

          Впродовж дискусій акцентувалася увага на особливостях порядку здійснення повноважень владними суб’єктами у публічних правовідносинах на межі адміністративного та фінансово-правового регулювання.

По завершенню Конференції відбулося засідання Комітету з присудження Премії імені Лідії Воронової, яку отримали: доктор юридичних наук, член Асоціації правників України Оксана Солдатенко,  доктор юридичних наук, професор кафедри фінансового права Національного юридичного університету імені  Ярослава Мудрого Ольга Дмитрик та доктор юридичних наук, перший заступник з наукової роботи та інноваційних технологій директора Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів ДФС України Леся Савченко.

За результатами проведення Конференції вийде збірка статей та тез доповідей.

Довідково: Лідія Воронова (5 жовтня 1931 – 31 жовтня 2015)  –  український правознавець, фахівець у галузі фінансового права, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України, Заслужений юрист України, Заслужений професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Лідію Воронову справедливо вважають фундатором науки фінансового права у сучасній Україні. Під її керівництвом було підготовлено близько 20 докторів юридичних наук та понад 100 кандидатів юридичних наук; вона була членом спеціалізованих вчених рад при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, Національному університеті «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», а також серед засновників Науково-дослідного інституту (далі – НДІ) фінансового права (наразі зазначений НДІ є структурним підрозділом УДФСУ).

Також Лідія Воронова брала активну участь у законопроектній роботі з підготовки актів бюджетного, податкового, банківського та іншого законодавства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *