30 травня 2023 р. члени кафедрального наукового гуртка «Студії міжнародного права» відвідали гостьову лекцію національного координатора Ради Європи, старшого викладача Школи права Українського католицького університету, кандидата юридичних наук Тараса Лешковича на тему: «Міжнародно-правові проблеми притягнення до кримінальної відповідальності за злочин агресії».

Лектором були розглянуті питання застосування міжнародної відповідальності  за скоєні воєнні злочини, акти агресії та геноциду. Зокрема, проаналізовано досвід створення та діяльність міжнародних кримінальних судів та їх юрисдикцію, зокрема Нюрнберзького, Токійського трибуналів після Другої світової війни та трибуналів ХХ століття. Адже саме ці трибунали заклали основи міжнародного кримінального правосуддя.

Особлива увага під час лекції була присвячена концепції міжнародного військового трибуналу для покарання РФ за злочин агресії в Україні. Тарас Лешкович наголосив, що сьогодні це питання обговорюється на всіх можливих міжнародних форумах та платформах. Лектором були проаналізовані різні моделі створення подібного трибуналу, їх слабкі та сильні сторони.

Питання розглянуті під час лекції викликали великий інтерес у студентської аудиторії. Сподіваємось, що матимемо можливість ще зустрітись із Тарасом Лешковичем і прослухати його лекції на інші, не менш актуальні теми.

Наближаємо ПЕРЕМОГУ разом!!!