19-20.04.2017 року наша команда у складі студенток 4 курсу групи ПБ-13-9 Сероветнік Олени та Пшеничної Інни та їх тренера к.ю.н., доцента Шолкової Т.Б. представили Університет ДФС України та Україну у чвертьфіналі щорічних Міжнародних змагань з консультування клієнтів The Brown-Mosten ICCC 2017. В цьому році змагання проводилися на базі Kent Law School at the UK`s European university м. Кентербері, Англія. Таке право наша команда виборола на Національному турнірі по консультуванню клієнтів, який щорічно проводиться на базі Національного університету «Острозька академія» у м. Острог 3-5 березня 2017 року.

Цього річ на міжнародний турнір подали заявки 21 країна світу серед яких: Канада, Індія, Малайзія, Австралія, Финляндія, Німеччина, Індонезія, Нидерланди, Швейцарія, Нова Зеландія, Нігерія, Шотландія, Ірландія, Північна Ірландія, Шрі Ланка і т.д.

Заключна колегія суддів, у тому числі Форрест С. Мостен і Джо Іган, віце-президент Товариства юристів Англії та Уельсу, визнала Ніла Нолана і Конора Коулі з юридичного товариства Ірландії переможцями цьогорічних змагань.

Щодо вражень від самих змагань, то можу констатувати, що вони  проводились на високому професійному рівні (про це свідчив і склад суддівської колегії і організація самих змагань). Боротьба між командами була запекла, так як участь приймали найкращі представники кожної країни. Не дивлячись на суперництво, атмосфера була дружня, були організовані культурні вечори (знайомство з традиціями та мовою країн-учасниць), організатори дуже турботливо відносились до представників команд і завжди в найкоротші строки вирішувалась будь-яка проблемна ситуація, якщо така виникала.

В котре хотілось би подякувати організаторам Змагань, що вони ввійшли в нашу ситуацію і дозволили на день пізніше приєднатися до конкурсу і прийняти участь на загальних підставах. На заваді вчасного прибуття на змагання стала складна процедура отримання візи (яку ми отримали на день пізніше від запланованого вильоту та за 2 години до вильоту літака). В 4.00 ранку 21 квітня дівчата потрапили до м. Кентербері, а вже в 9.00 вони виступали перед суддівською колегією. Їм довелося провести в один день по 2 консультації, кожна з яких тривала біля 30 хвилин. Не дивлячись на нерви, стрес та втому, дівчата на високому професійному рівні представили країну, про це свідчили позитивні відгуки суддів, які вони давали після кожного виступу і пояснювали, що було позитивного у виступі, а над чим ще потрібно працювати. Хотілось би подякувати дівчатам за командну роботу, наполегливість, за те, що незважаючи на обставини не розгубились, що змогли показати належний професійний рівень якій відповідає таким змаганням. Не дивлячись на те, що наша команда не пройшла до наступних етапів, ми отримали неоціненний досвід, як у професійному плані, так і в організаційному, знайшли нових друзів та отримали багато позитивних вражень від учасників, англійців, Лондона та Кентербері.

Дівчата також поділилася враженнями про участь у конкурсі:

Олена:  «участь у Міжнародних змаганнях з консультування клієнтів ім. Брауна-Мостена була унікальним досвідом, який допоміг мені поліпшити як свої особисті, так і професійні навички. Хотілося б подякувати моїй колезі Інні Пшеничній  за підтримку і чудову командну роботу, нашому тренеру і викладачу – к.ю.н., доценту УДФС України – Шолковій Т.Б. Підготовка до участі в змаганнях надала мені можливість практичного досвіду по роботі з клієнтами, вирішуючи реальні проблеми реальних людей.. Це також допомогло мені поглянути на адвокатуру з іншої точки зору. Професійна етика і соціальна відповідальність стала не тільки теорією, а й реальним досвідом для мене. Участь в конкурсі допомогла мені зрозуміти, як будувати юридичну кар’єру далі. Тепер ми зможемо ділитися досвідом, щоб вивести наших студентів-майбутніх юристів на професійний міжнародний рівень».

Інна: «4 дні проведені серед команд різних країн, з різною культурою та правовими системами справили на мене просто неймовірне враження. Не зважаючи на те, що ми не пройшли у півфінал, ми отримали свій коментар від суддів з приводу 2 проведених нами консультацій, який допоможе нам удосконалити свої навички спілкування з клієнтами та стане гарним досвідом для наступних команд-учасниць, які представлятимуть Україну.

Під час олімпіади ми мали змогу поспілкуватись із командами із різних країн світу. Це був не тільки обмін досвідом з приводу як проведення консультацій, так і організації роботи юридичних клінік, так і просто приємні бесіди про традиції, звичаї та буденні речі, які відрізняють всіх нас один одного. Кожного вечора організовувались заходи, які здружили всіх – команди, суддів, тренерів та організаторів, дали змогу представити свою країну, розказати про команду. Хотілося б відмітити організацію олімпіади: дуже зручним було поселення у кампусі, поряд з яким було кафе, зупинки. Все було організовано на високому рівні, хтось із організаторів завжди був поряд на випадок виникнення запитань чи проблем.

Отже, від всіх нас хотілось би висловити вдячність за фінансову підтримку Ректору Пашку П.В. Університету ДФС України, Міжнародним організаціям: агентству США USAID програма «Нове правосуддя», OSCE (Координатору проектів в Україні), що дозволило мрію нашої команди втілити у життя: це – потрапити на змагання. А також, щиро подякувати за підтримку в організації поїздки Топчию В.В. Директору ННІ Права та Глущенко К.В. зав. НПЛ «Юридична клініка» Університету ДФС України, Національному представнику на міжнародних змаганнях ІССС – Ципящук Марії, Ашоту Агаяну представнику агентства США USAID програма «Нове правосуддя».

Великобританія, Міжнародна олімпіада із консультування клієнтів – 2017 – ми будемо сумувати!
Шолкова Т.Б., к.ю.н., доцент,
викладач-консультант НПЛ «Юридична клініка»
Університету ДФС України