В університеті відкрили меморіальну дошку Овсію Кухаруку

В університеті відкрили меморіальну дошку Овсію Кухаруку

Сьогодні у Національному університеті державної фіскальної служби України відкрили меморіальну дошку одному із фундаторів університету, ветерану Другої Світової війни, кавалеру ордену “Червоної зірки”, директору університету з 1947 року по 1968 рік (у ті роки – Ірпінський індустріальний технікум) Овсію Кухаруку. Захід, що приурочений до 110 річниці з дня його народження, відвідали керівництво університету, працівники та студенти, а також ветерани, які в той час працювали з Овсієм Кухаруком.

За словами голови Ради ветеранів університету Олександра Сластьоненка, про Овсія Кухарука можна говорити багато, бо він прожив дуже насичене життя, але треба пам’ятати, що саме він заклав фундамент університету, який на сьогоднішній день має високий рівень акредитації. «Ми відкриваємо меморіальну дошку людині, яка повністю віддавала себе тому, що робила. Він не тільки відбудував матеріальну базу начального закладу, не тільки сформував професійний колектив, не лише відновив випуск спеціалістів, а перш за все, заклав фундамент навчального закладу, який сьогодні є Університетом державної фіскальної служби України», – зазначив Олександр Сластьоненко.

Ректор університету Павло Пашко підкреслив, що Овсій Кухарук не тільки заклав фундамент університету, а й започаткував традиції, які у навчальному закладі зберігають до тепер. «Мене часто питають, як я зробив так, що  всі вітаються, а я пояснюю, що це давня традиція, яка зародилася ще у ті часи, у маленькому колективі технікуму. І ось, пройшло багато років, а традиції зберігаються до тепер, ви йдете коридорами і вітаєтеся. Те саме стосується і чистоти, це ще одна традиція, яку ми зберегли з тих часів та продовжуємо до цих пір. Овсій Кухарук є прикладом того, як треба прожити життя», – сказав ректор.

Також, Павло Пашко зазначив, що кожний керівник, який очолював навчальний заклад, зробив свій внесок у розвиток університету. «Цей заклад побудований ще при Освію Кухаруку, з дня його народження пройшло 110 років, а із дня смерті – 60 років і сьогодні ми відкриваємо йому медіальну дошку, потім керував Володимр Павленко – є меморіальна дошка присвячена йому, згодом керівником був Петро Мельник. І кожний керівник, кожний працівник навчального закладу зробили свій значний внесок і саме завдяки цьому навчальний заклад пройшов шлях від технікуму до Національного університету, – підкреслив Павло Пашко і додав, що «життя потрібно прожити так, щоб через багато років про вас обов’язково хтось згадав; щоб вас поважали і загадували, як ви зараз поважаєте і згадуєте ветеранів і тих, кого уже немає з нами».

Студентський ректор Анастасія Шапочкіна зазначила, що студентство дуже пишається, що в історії університету є такі люди, як Овсій Кухарук, і закликала усіх пам’ятати предків. «З біографії стає зрозуміло, що Овсій Кухарук займався не тільки розвитком навчального закладу та навчанням студентів, а в першу чергу був доброзичливою людиною і завжди вмів підтримати, підказати та направити. Ми горді, що у нашій історії є такі люди, яким можна слідувати, адже, не знаючи минулого – не маєш майбутнього. Ми знаємо, що у нас дуже світле майбутнє і саме завдяки таким людям», – підкреслила Анастасія Шапочкіна.

Викладач-ветеран Юрій Горбачов підтвердив слова Анастасії Шапочкіної, адже знав Овсія Кухарука особисто. «Так, він був не тільки керівником та викладачем, він був – батьком і до всього ставився з любов’ю. Коли був зайнятий або пропозиція не подобалася, просто казав – «не мороч мені голову», але його милозвучною українською мовою ця фраза звучала дуже лагідно і з гумором, у ній було стільки тепла і добра», – пригадав Юрій Горбачов.

Завершуючи урочистості, Олександр Сластьоненко наголосив, що університету пощастило з керівниками, які його очолювали, адже вони працювали на далеку перспективу. «Нам пощастило, що протягом усієї 100-річної історії університет очолювали такі самовіддані, такі професійні і такі турботливі фахівці, які працювали не тільки на один день, а на близьку і далеку перспективу. Овсій Кухарук – людина з великої літери і його життя та діяльність є прикладом для сьогоднішніх і наступних поколінь», – підкреслив Олександр Сластьоненко і побажав усім наслідувати добрі справи, які не встиг зробити Овсій Кухарук, але продовжили Володимир Павленко, Петро Мельник і наразі продовжує Павло Пашко.

Довідка:

Овсій Кухарук  народився 22 червня 1908 року.

З 1929 року  – Член ВКП(б).

Із 1930 року по 1935 року навчався в Київському гірничо-геологічному  інституті за спеціальністю «Експлуатація торф’яних родовищ» та отримав кваліфікацію «гірничого інженера». 

До 1946 року проходив службу в Червоній Армії. 

1 липня 1947 року наказом Міністра місцевої паливної промисловості УРСР міста Києва призначений на посаду директора Ірпінського гірничо-паливного технікуму.

14 серпня 1961 року Ірпінський гірничо-паливний технікум постановою Ради Міністрів УРСР був перейменований в Ірпінський індустріальний технікум.

Овсій Кухарук залишався директором до 24 вересня 1968 року, до дня смерті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *