ІV Міжнародний науково-практичний круглий стіл  «ФІНАНСОВА ІНКЛЮЗІЯ В УКРАЇНІ: ФАКТОРИ, БАР’ЄРИ, ПЕРСПЕКТИВИ»

ІV Міжнародний науково-практичний круглий стіл «ФІНАНСОВА ІНКЛЮЗІЯ В УКРАЇНІ: ФАКТОРИ, БАР’ЄРИ, ПЕРСПЕКТИВИ»

Університет державної фіскальної служби України кафедра банківської справи та фінансового моніторингу та кафедра фінансового права, разом з Тбіліським державним університетом імені Іване Джавахішвілі, Інститутом економіки ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» відділ грошово-кредитних відносин та ДННУ «Академія фінансового управління» відділ координації бюджетно-податкової та грошово-кредитної політики провели 19 листопада 2019 року ІV Міжнародний науково-практичний круглий стіл «ФІНАНСОВА ІНКЛЮЗІЯ В УКРАЇНІ: ФАКТОРИ, БАР’ЄРИ, ПЕРСПЕКТИВИ».

Фінансова інклюзія (включення) сприяє та допомагає громадянам та компаніям здійснювати фінансове планування, забезпечувати довгострокові цілі, і мати можливість впоратися з непередбачуваними ситуаціями, пов’язаними з власними зобов’язаннями та платоспроможністю. Будучи відповідальними, фінансово обізнаними особами, люди більше схильні користуватися широким спектром фінансових послуг, такими як розрахунки та заощадження, кредитування та страхування, започаткування та розвиток бізнесу, інвестування в освіту та охорону здоров’я, управління ризиками, що суттєво поліпшує загальну якість їх життя.

Міжнародні організації до фінансової інклюзії відносять якість і доступність фінансових послуг. Водночас основними результатами програм фінансового включення вважаються не тільки можливість отримання на прийнятних умовах широкого спектру фінансових (розрахунковий, кредитних та інших споріднених) послуг переважною більшістю громадян, які їх потребують та/або хотіли би споживати, а й конкурентний розвиток нової цифрової економіки, інфляційну (цінову) стабільність, стійкість фінансової системи, скорочення бідності та довгострокове економічне зростання.

Виходячи з аналізу світового досвіду фінансового включення та особливостей українського фінансового ринку максимального ефекту в цій сфері можна досягнути реалізувавши комплекс заходів з чотирьох компонентів, за наступними напрямками:

1.Практичне регуляторне забезпечення цифрового фінансового включення та запровадження відповідальних цифрових фінансових практик.

  1. Просування розвитку цифрових фінансових послуг як пріоритетного напрямку для розвитку інклюзивних фінансових систем, забезпечення балансу інновації та ризиків для досягнення цифрового фінансового включення, спрощення та впровадження сумісної цифрової ідентифікації клієнтів для цифрових фінансових послуг.
  2. Розширення екосистеми та інфраструктури цифрових функціональних послуг.
  3. Зміцнення цифрової і фінансової грамотності та обізнаності.

Розгляду цих та інших питань фінансової інклюзії було присвячено засідання круглого столу.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *