Музей Університету – місце відкриттів, отримання інформації і натхнення:  роздуми журналістів до свята

Музей Університету – місце відкриттів, отримання інформації і натхнення: роздуми журналістів до свята

18 травня в усьому світі відзначили День музеїв. Для студентів-журналістів УДФСУ музей навчального закладу є джерелом інформації, місцем натхнення і куточком, де можна комфортно попрацювати. Саме тому вони цікавляться його діяльністю, є частими відвідувачами, спеціально до свята підготували добірку найцікавіших фактів про історію Університету, які дізналися з розмов із очільницею музею Ольгою Підлісною.

Ольга Іванівна проводила багато досліджень: відвідувала архіви Києва, вивчала знайдені матеріали, які згодом були представлені в музеї УДФСУ. Інколи робила майже відкриття – знайшовши цікавий матеріал про створення університету, дізналася, що Борис Клопотов, дослідник півночі України, працівник «Укрторфу», написав у своїй доповіді про необхідність створення навчального закладу для підготовки спеціалістів торф’яної галузі. Його почули, і вже 16 липня 1921 року була прийнята постанова про створення Українського торф’яного технікуму (нині – Університет ДФС України). Він розпочав свою роботу в 1921 році у Києві, на вулиці Тимофіївська, 12. У 1932 році технікум було переведено до Ірпеня.

У закладі працювало багато викладачів, які брали участь у Другій світовій війні. Як відомо, перша лінія оборони Києва проходила по річці Ірпінь, тож студенти часто ходили в ліс, приносили звідти різноманітні трофеї, якими й наповнювали Музей бойової і трудової слави.

Першим очільником музею був Петро Овчар – випускник торф’яного технікуму. Він брав участь у партизанському загоні під час німецько-радянської війни. У березні 1944 року, коли Ірпінь звільнили від німців і почали відбудовувати навчальний заклад, Петро Семенович почав свою викладацьку діяльність. Він, до речі, брав участь у перевезенні навчального закладу з Києва до Ірпеня – і це символічно.

1996 року було створено Український фінансово-економічний інститут, підпорядкований Міністерству фінансів України. А вже у 1999 зафункціонувала Академія державної податкової служби.

«Детально історія закладу окреслена, звісно ж, у Музеї – з персоналіями, світлинами та іншими експонатами. Та й загалом весь Університет нині – як музей. Стенди з фото випускників, історичними фотографіями закладу, інформацією про тих, ким УДФСУ пишається, тут можна знайти на кожному кроці», – підкреслює О. Підлісна.

В університеті діє Клуб екскурсоводів. Кафедра сучасних європейських мов готує талановитих спеціалістів, які можуть професіонально провести гостям з інших країн інформативну екскурсію українською, російською, польською, французькою, німецькою та англійською мовами.

Крім масиву роботи з вивчення історії Університету, Ольга Підлісна розробила маршрут «Ірпінь – місто, у якому я навчаюсь і живу». Це пішохідна екскурсія для студентів, яка розпочинається біля університету. Маршрут проходить через вулиці Університетська, Павленка, Парк Незнайки, Центральну площу, Краєзнавчий музей, залізницю, Парк письменників та набережну – усі ці речі взаємопов’язані, сповнені історії.

«Для Ірпеня навчальний заклад – просто перлина, тому що тут живе і квітне молодість. Місто таке молоде, як і наші студенти. Скільки парків, скільки історії! Випускники, як правило, лишаються тут працювати – розбудовують місто. Це велике щастя, що молодість живить місто. Дає нове життя, надихає на нові звершення», – переконана Ольга Підлісна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *