Вчимося працювати з дітьми: поради від спеціальної кореспондентки ТСН

Вчимося працювати з дітьми: поради від спеціальної кореспондентки ТСН

А що, коли діти стають головними героями журналістського матеріалу? Вони змушують глядачів прикипіти до екрану, допомагають зробити сюжет більш емоційним, додають емпатії до історій. Однак медійникам варто пам’ятати, що підхід до роботи з дітьми кардинально інший, ніж з дорослими. Головний принцип, яким має керуватися журналіст, – не нашкодь!

Які правила щодо роботи з дітьми діють в правовій та етичній царинах, як спілкуватися із соціально вразливими категоріями, як розговорити сором’язливих і в яких випадках дітей не варто залучати до сюжетів – відповіді на ці та інші питання пролунали під час заходу «Рекомендації для журналістів по роботі з дітьми» від 1+1 media, участь в якому взяла студентка спеціальності «Журналістика» Ольга Кацан.

Програма заходу передбачала інформаційну та інтерактивну частини. Під час першої голова Правління ГС «Українська Мережа за Права Дитини» Дар’я Касьянова розповіла, як журналістам забезпечити свою роботу в інтересах дитини, поділилася рекомендаціями стосовно висвітлення питань, герої яких належать до соціально-вразливих категорій, торкнулася морально-етичного аспекту та регулювання законодавством дітей у медіа.

Спеціальна кореспондентка ТСН Світлана Березівська поділилася власним практичним досвідом у висвітленні дітей в медіаматеріалах. Журналістка розповіла, що за кожним її сюжетом, героєм якого є діти, стоїть необхідність висвітлити проблему, яка існує в країні, й допомогти конкретній родині. Тому журналістський матеріал не завершується лише висвітленою історією, а містить бекграунд, коментарі експертів, висвітлює шляхи врегулювання ситуації, у чому й полягає конструктивна журналістика.

На конкретних кейсах спікерка розповіла про особливості роботи над сюжетами, де головними героями є діти, які виросли на війні, постраждали від цькування чи насилля, мешкають у інтернатах, не мають доступу до необхідних для життя лікувальних препаратів (не зареєстрованих в Україні) тощо.

Світлана розповідала про труднощі у спілкуванні, форс-мажори, які виникали під час знімального процесу, і залучала присутніх радити, як вийшли б із цих ситуацій вони.

Найголовніше правило – дітей у жодному випадку не можна знімати без згоди батьків чи опікунів (зафіксованої на диктофон, камеру чи письмової).

Кореспондентка ТСН радить майбутнім журналістам пам’ятати, що дітям завжди потрібно давати час. Тож варто бути готовим, що матеріал для двохвилинного сюжету не вдасться зібрати і за годину.

Спілкуючись з дітьми, варто присідати до їхнього рівня: це не лише руйнує комунікаційні бар’єри, а й гарно виглядає в кадрі.

Щоб розговорити дитину, можна дати їй можливість відчути себе журналістом і мікрофон в руки.

Якщо батьки виявили бажання розповісти історію анонімно, варто попіклуватися про те, як зняти матеріал так, щоб ні героїв, ні оточення не можна було ідентифікувати.

Захід був дуже інформативним і, безсумнівно, корисним!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *