Податковий університет: шлях довжиною 100 років

Податковий університет: шлях довжиною 100 років

Цьогоріч Державний податковий університет святкує 100-річний ювілей з часу заснування. І цей ювілей – це перехрестя минулого, теперішнього і майбутнього. 100 років – велична дата! Історія закладу вищої освіти така ж велична!

Впродовж існування навчальний заклад кілька разів реорганізовувався, змінювалась його назва, відкривались нові спеціальності. Університет пройшов непростий, але успішний шлях від технікуму до провідного фінансового вишу країни. І кожен з цих етапів заслуговує на повагу, адже відіграє особливу роль у його житті.

16 липня 1921 року розпочався літопис вишу. Постановою колегії Губпрофу від 16 липня 1921 року №4587 було створено Український торф’яний технікум ім. Артема.

Гортаючи сторінки історії Податкового університету, розуміємо, що чимало кроків було пройдено на цьому шляху і нам є чим пишатися. Протягом багатьох років університет підтримує усталені традиції, одночасно створюючи нові можливості, також продовжує відкривати нові горизонти студентам та випускникам. 100 років розвитку, удосконалення та змін, які в сукупності сформували унікальний заклад вищої освіти про який знає кожен.

Розташований на 24 га лісопаркової зони, у мальовничому Ірпені, що під Києвом, є не тільки його окрасою, але й основною бюджетоутворюючою структурою міста. Єдиний в Україні заклад вищої освіти, який знаходиться в підпорядкуванні Міністерства фінансів України, готує висококваліфікованих фахівців для Мінфіну та органів, які в його підпорядкуванні. Університет також лідер у підготовці фахівців фінансової сфери. Він пропонує широкий вибір спеціальностей, готує: податківців, митників, економістів, юристів, бухгалтерів, аудиторів, аналітиків, менеджерів, фахівців фінтех та IT, журналістів, психологів та реабілітологів.

Нині університет розвивається в усіх напрямках, активно співпрацює з міжнародними партнерами, університет орієнтується на освітнє мережування. Налагоджена співпраця з зарубіжними установами, організаціями та закладами освіти, функціонує підготовче відділення для іноземців та англомовні магістерські програми.

Податковий університет має розвинену інфраструктуру, яка включає: сучасні навчальні корпуси, лекційні аудиторії оснащені сучасними технічними засобами навчання, гуртожитки, їдальні, спортивний комплекс, медичний центр та навіть майстерню з пошиття одягу. Для розвитку та реалізації талановитої молоді в університеті створено Центр творчого розвитку та виховання студентів «Сузір’я», який має у своєму складі п’ять ансамблів зі статусом «Народний».

Університет має сучасну, динамічну організаційну структуру та, найголовніше, – колектив однодумців, зацікавлених у його подальшому розвитку. Самовіддана праця кількох поколінь викладачів і студентів стала запорукою створення елітного навчального закладу, який став унікальною перлиною у розмаїтті освітнього простору. Став центром податкової науки, культури та духовності.

Колектив закладу освіти має ще чимало цікавих задумів, інноваційних планів та цілей, спрямованих на вдосконалення підготовки фахівців фінансової сфери, з бажанням працювати та примножувати здобутки університету. А це і є шлях успіху.

Довідково:

Етапи реформування навчального закладу:

1921 рік – Український торф’яний технікум імені Артема (м. Київ);

1932 рік – технікум переведено до м. Ірпінь та перейменовано в Ірпінський торф’яний технікум;

1938 рік – Ірпінський політехнічний технікум;

1944 рік – навчальний заклад відновив роботу під назвою Ірпінський гірничо-паливний технікум;

1961 рік – технікум перейменовано в Ірпінський індустріальний технікум;

1990 рік – технікум реорганізовано у навчальний заклад нового типу – Ірпінський індустріальний коледж;

1996 рік – на базі коледжу створено Український фінансово-економічний інститут;

1999 рік – на базі інституту створено Академію державної податкової служби України;

2003 рік – Академії державної податкової служби України надано статус національної;

2006 рік – Національну академію перетворено в Національний університет державної податкової служби України;

2016 рік – Університет державної фіскальної служби України;

2021 рік – Державний податковий університет.

Впевнені, що 100 років – це лише початок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *