Чим тимчасовий захист відрізняється від статусу біженця?

Чим тимчасовий захист відрізняється від статусу біженця?

З початку війни ми часто чуємо, що приїжджаючи за кордон ми можемо отримати тимчасовий захист або статус біженця. 

Розберемось у чому між ними різниця?

Статус біженця — це індивідуальне право, яке надається після спеціального адміністративного та юридичного процесу, який визначає, чи є у вас обґрунтована небезпека бути переслідуваними через расу, релігію, національність, належність до певної соціальної групи чи політичні переконання.

Після надання статусу біженця, такий статус може бути відкликаний щоразу, коли з’являються нові елементи або докази, які вказують на те, що є підстави до його перегляду.

Тимчасовий захист розроблено щоб забезпечити негайний захист переміщених осіб, у тому числі тих, які втекли від зон збройного конфлікту. Хоча тимчасовий захист не пов’язаний з міжнародним захистом, він зменшує потребу негайно звертатися за міжнародним захистом, оскільки він гарантує надання дозволу на проживання, а також пов’язані з ним права.

Права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають:

  • Права на проживання
  • Доступ до житла
  • Соціальна допомога
  • Медична допомога
  • Опіка над дітьми та підлітками без супроводу
  • Доступ до освіти для дітей та підлітків
  • Доступ до ринку праці (відповідно до політики країн ЄС на ринку праці)

Хто ж має право на тимчасовий захист?

1.Громадяни України, а також члени їхніх сімей, переміщені внаслідок конфлікту.

2.Особи без громадянства та громадяни третіх країн, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним захистом в Україні, а також члени їх сімей.

3.Громадяни третіх країн, які не є громадянами України, та особи без громадянства, які можуть довести, що вони легально проживали в Україні на підставі чинного дозволу на постійне проживання і які не можуть безпечно повернутися до країни свого походження, мають право на тимчасовий захист ЄС або на відповідний національний захист, залежно від країни ЄС, в якій вони перебувають.

Нагадаємо що тимчасовий захист триває до 4 березня 2023 року, але якщо причини надання тимчасового захисту не зникнуть, то він буде продовжений ще на 6 місяців.

Якщо ви зараз перебуваєте або плануєте виїхати за кордон пропонуємо скористатись  “Інформацією для людей, які тікають від війни в Україні” Агентства ЄС з питань притулку скористайтесь посиланням: https://ec.europa.eu/info/

Текст Директиви про тимчасовий захист: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32001L0055

Автор: Ариштевич Ольга- студентка 4 курсу, студент консультант НЛ “Юридична клініка” ДПУ

Викладач:  Шолкова Тетяна –  к.ю.н., доцент, завідувач НЛ ” ЮК” ННІ права ДПУ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *