Вислів Е. Кладіуса: “Свобода дає право робити те, що не шкодить іншим”, – чи не найкраще розкриває сутність відносин між людьми у сучасному суспільстві. Проте, коли людина заходить за певну межу, її вчинки приносять шкоду іншим людям, з’являється потреба йти до суду. Місця, де вирішуються долі людей, де адвокати, судді та прокурори обвинувачують, захищають, доводять, допитують та роблять інші дії з метою встановити справедливість. 
Кожен з них, перш ніж йти до суду, цьому навчався. І навчання це не проходило лише в стінах університету. 
Так само й студенти нашого університету роблять свої перші кроки до великої мети. Першим таким заходом цьогоріч стало відвідання 3 жовтня майбутніми консультантами НПЛ “Юридична клініка” судового засідання у Подільському районному суді.
Студенти мали можливість послухати та проаналізувати позиції сторін, дізнатись деталі справи. Саме процес спостереження засідання змушує задуматись над такими важливими питаннями, як: “А чи правильну професію я обрав?”, “Яку сторону, обвинувачення чи захисту, я буду представляти в майбутньому?”, “Над чим треба попрацювати під час навчання, щоб не повторювати помилок, які ми помітили?” і т.д.
Отже, відвідання судових засідань студентами інституту права, як один із видів роботи Юридичної клініки, зокрема, є невід’ємною частиною навчання юриста. Сподіваємось, що в майбутньому під час навчання в УДФСУ ми та наші колеги будемо ще не раз спостерігати ведення справи, а, можливо, і допомагати в її вирішенні.