Робота над навчальним проектом змінила моє ставлення до вивчення культури українського народу

Робота над навчальним проектом змінила моє ставлення до вивчення культури українського народу

23 квітня 2019 року доцентом кафедри журналістики, української словесності та культури І. В. Зайцевою в межах курсу «Культура українського народу» було презентовано навчальний проект у форматі лекції-конференції на тему «Доба культурно-національного відродження в Україні у ХІХ – поч. ХХст.: європейський вплив на процеси  українського відродження».

Обрана тема має надзвичайно важливе значення для цілісного розуміння історичного й культурного розвитку України, дослідження питання формування національної самосвідомості українського народу та його національних традицій. Сьогодні українські землі, які протягом багатьох століть знаходились в різних соціокультурних системах, об’єднані спільною державою і національними кордонами. Це спонукає до більш ґрунтовного дослідження особливостей культурних процесів на території України у різні культурологічні епохи, адже пошук шляхів подолання кризових явищ в свідомості сучасного українства неминуче ставить питання про використання історичного досвіду національного пробудження. Це необхідно, передусім, для запобігання регіонального розколу України, культурного нігілізму, денаціоналізації та ігнорування національних традицій. 

Робота над навчальним проектом змінила моє ставлення до вивчення культури українського народу, адже саме національна культура формує у людини систему орієнтирів, які допомагають їй взаємодіяти у суспільстві, розвиває вміння аналізувати, узагальнювати й критично осмислювати культурно-історичні процеси, сприяє виховуванню глибокої поваги до культурно-історичної спадщини українського народу, породжуючи гордість за приналежність до великої української нації.

Це було актуально тисячоліття тому, актуально зараз і, я переконана, буде актуально в майбутньому.

Готуючись до заняття, ми провели глибоку науково-дослідницьку роботу, яку презентували на лекції-конференції, підкріплюючи доповіді відеоматеріалом. 

Родзинкою заходу стали творчі вкраплення, де учасники читали поезію Т.Г.Шевченка, уривки з творів М.Вороного, М.Коцюбинського, цитували Л. Українку, інсценували твори І.Котляревського.

З цікавістю переглянули відеоролик «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», де уривки з творів Т.Г.Шевченка декламували ректор П.В.Пашко, директори ННІ – Н. П. Мацелюх, К. І. Швабій, Д. О. Кужелєв, В. В. Чмелюк та інші.

Заняття закінчилося прийняттям резолюції конференції, у якій було запропоновано: започаткувати в університеті проведення тижня української культури; створити волонтерські групи для пропагування української мови як державної серед студентів; створити студентський клуб «Спадщина» для дослідження і вивчення регіональних особливостей української культури. Це, безперечно, тільки початок тієї великої роботи, яка допоможе вивести свідомість кожної молодої людини на рівень системи ідей, поглядів, переконань, якими живе незалежна Українська держава, на основі пріоритету загальнолюдських цінностей українського народу, створення умов для задоволення потреб духовного і культурного саморозвитку студентів, формування у них навичок самостійного творчого мислення і, як наслідок, виховання національної самосвідомості. Адже лише національно свідома молодь зможе так жити, працювати і боротися, щоб мати право з гордістю повторити знамениті слова Т.Г.Шевченка: ”Історія мого життя є частиною історії моєї Батьківщини”. 

Тетяна Беспалько, 

студентка групи ФБі-18-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *