США, Індія, Італія, Чехія та Польща спільно з НУДФСУ провели Інтернет-конференцію

Навчально-науковий інститут інформаційних технологій Національного університету державної фіскальної служби України (далі – НУДФСУ) спільно із США, Індією, Італією, Чехією та Польщею провели Х Міжнародну науково-практичну Інтернет-конференцію «Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці країн V-4». Захід приурочили одразу до двох важливих для України свят – Дня науки та Дня вишиванки.

Участь у заході взяли в.о. ректора, проректор з адміністративно-господарської діяльності Олександр Фокін, проректор з наукової роботи Петро Цимбал, директор Навчально-наукового інституту інформаційних технологій (далі – ННІ ІТ) Артур Горбовий та весь професорсько-викладацький склад інституту, а також понад 100 учасників з різних країн світу, серед яких науковці та студенти Вишеградської четвірки  – Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини.

Розпочав зустріч організатор та перекладач заходу Артур Горбовий, який підкреслив цінність конференції. «У контексті європейського інтеграційного процесу корисним і, навіть, інструментальним є досвід центральноєвропейських країн, таких як країни Вишеградської четвірки: Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини. Використовуючи євроінтеграційний досвід зарубіжних партнерів України, отримуючи експертну, дорадчу та технічну допомогу цих держав, ми матимемо можливість впевнено будувати європейське майбутнє України», – зазначив він та передав слово в.о. ректора НУДФСУ Олександру Фокіну, який закликав учасників конференції до плідної роботи. «У нас дуже повільно розвиваються інформаційні технології. Що нам заважає у цьому і що потрібно зробити для вирішення цього питання, я сподіваюся, ми почуємо сьогодні від учасників конференції. Можливо, і почерпнемо для себе ідеї та пропозиції, які можна використати, зокрема, і для нашого університету. Тому, я вас закликаю до активної співпраці та бажаю гарної роботи», – підкреслив в.о. ректора.

Проректор з наукової роботи Петро Цимбал підтримав слова Олександра Фокіна та зауважив, що такі конференції дуже важливі для НУДФСУ. «У нас вперше проводиться на такому рівні конференція, вона просто необхідна. На сьогоднішній день нам дуже потрібно обмінюватися інформацією із закордонними науковцями і вченими. Я дякую керівникам, організаторам та учасникам Інтернет-конференції за цей чудовий захід та бажаю плідної праці», – підкреслив Петро Цимбал.

Пленарне засідання конференції проходило у формі вебінару із застосуванням платформи BigBlueButton. У онлайн режимі прозвучали доповіді іноземних науковців із Польщі, Італії, Індії та Сполучених штатів Америки.

Важливими та змістовними для НУДФСУ були доповіді польських партнерів із Державної вищої школи технології та економіки, директора Інституту технічної інженерії Юстини Стасенко та заступника директора Агнешки Собала-Гвосдз. Науковці висвітлили сучасні світові досягнення у застосуванні штучного інтелекту у галузях науки та виробництва.

У свою чергу декан з міжнародних відносин індійського Університету Адамас професор Парімал Бісвас Чандра та професор Університету Генуї Діана Спулбер розкрили тему «Проблеми впровадження сучасних інформаційних технологій в економіці».

Україну на Інтернет-конференції представили професор кафедри економічної кібернетики НУДФСУ Сергій Ріппа, доцент кафедри інтелектуальних управляючих і обчислювальних систем НУДФСУ Олександр Редич та доцент кафедри інтелектуальних управляючих і обчислювальних систем НУДФСУ Степан Постіл. Доповіді яких відзначалися високим фаховим рівнем і викликали інтерес в учасників зустрічі.

Підсумувала пленарне засідання Анна Вехалевська із США (АПВЕК, Вашингтон), яка наголосила, що наукові ідеї та здобутки зарубіжних науковців стануть вагомим чинником в інтеграції України у ЄС. Також, вона зауважила, що сподівається на подальшу співпрацю з НУДФСУ.

Основним показником ефективності Х Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці країн V-4» стала участь студентів українських університетів. Загалом, на адресу організаційного комітету конференції надійшло більше сотні тез доповідей і статей, які будуть видані окремим збірником матеріалів конференції.

Крім цього, з нагоди Дня Вишиванки, міжнародних учасників Інтернет-конференції познайомили із традиціями і культурою України, презентувавши виставку вишитих речей. Адже в Україні немає жодної оселі, де б не було вишитого вбрання, рушника, подушечки, серветки чи скатертини. Цю виставку ННІ ІТ проводить не вперше і участь у ній беруть студенти та весь професорсько-викладацький склад інституту, які представляють роботи власного виробництва та роботи, які перейшли їм у спадок.

Також, була представлена виставка ляльок-мотанок волинської поетеси та майстрині Наталії Бугай. Створенням ляльок-мотанок майстриня займається вже близько 3 років.  Її колекція майстрині нараховує понад 5 тисяч експонатів. Це різноманітні обрядові та оберегові ляльки, кожна з яких не схожа на іншу та має свій характер. Є у творчому арсеналі майстрині тематичні ляльки-мотанки в образах Лесі Українки, Мавки, Лукаша, ляльки, що уособлюють пори року.

Часто у народі побутує думка, ніби такі ляльки наділені магічними властивостями. Нашу українську ляльку-мотанку іноді порівнюють з африканською лялькою-вуду. Майстриня запевняє, що у свої вироби ніякої магії не вкладає, окрім позитивних думок та добрих намірів.

Ще раз зауважимо, що це перша Інтернет-конференція проведена у НУДФСУ спільно з іншими країнами світу, але не остання. Відразу після її закінчення розпочалася активна підготовка до наступної.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *