Професійний експертний аналіз науковців-митників – запорука об’єктивного рішення Конституційного Суду України

Професійний експертний аналіз науковців-митників – запорука об’єктивного рішення Конституційного Суду України

Фахівці Науково-дослідного центру митної справи Університету ДФС України, виконуючи низку досліджень на замовлення профільних органів (ДФС, митниць, тощо) активно долучаються до експертної діяльності. Зокрема, нещодавно фахівцями Центру проведено наукову експертизу за зверненням судді-доповідача Конституційного Суду України.

Зокрема, у скарзі йшлося про перевірку положень ч. 1 ст. 485 Митного кодексу України на відповідність ч. 1 ст. 41, ч. 1 ст. 48 та ч. 2 ст. 61 Конституції України. Саме на підставі вказаної статті Митного кодексу України скаржника раніше було притягнуто до адміністративної відповідальності. Правомірність застосування митних санкцій до вказаної особу була підтверджена низкою послідовних рішень відповідних органів, зокрема й апеляційним судом.

Для забезпечення повного та об’єктивного розгляду справи з питань, порушених у конституційній скарзі та винесення ґрунтовного рішення Конституційний Суд України вважав за необхідне заручитись думкою професіоналів у царині наукового, правового аналізу та практики застосування вітчизняного міжнародного законодавства.

Науковці Науково-дослідного центру митної справи Університету на належному рівні здійснивши аналіз відповідного законодавства України, усіх поданих матеріалів справи, надали до Конституційного Суду України ґрунтовні висновки щодо кожного піднятого питання.

Під час дослідження були виявлені певні проблеми у сфері правового регулювання юридичної відповідальності осіб за порушення митних правил, порядку оформлення митних декларацій та інші, які можуть стати основою для майбутніх наукових досліджень у митній сфері.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *