У НУДФСУ обговорили розвиток страхової культури в Україні

Кафедра фінансових ринків Навчально-наукового інституту фінансів, банківської справи провела ІІ Студентський науково-практичний круглий стіл «Сучасний стан та перспективи розвитку страхового ринку України у глобальному світовому просторі». Участь у заході взяли керівництво Навчально-наукового інституту фінансів, банківської справи та професорсько-викладацький склад кафедри фінансових ринків, а також 70 здобувачів вищої освіти.

Розпочав захід директор Навчально-наукового інституту фінансів, банківської справи Михайло Кужелєв. Він побажав учасникам успіхів та висловив сподівання, що цей «круглий стіл, який проводиться лише вдруге і є «наймолодшим» заходом в інституті, продовжить своє існування і надалі».

Також, Михайло Кужелєв висловив думку, що Україна вийшла на цивілізований шлях розвитку. «Світові тенденції спонукають нас активніше залучати страхові компанії до вирішення тих чи інших потенційних проблем життєдіяльності, і це свідчать про те, що Україна йде по доволі цивілізованому шляху розвитку», – пояснив директор Навчально-наукового інституту фінансів, банківської справи та додав: «Сподіваюся, що для когось з вас страховий ринок стане основним місцем роботи, хоч ми ніколи не знаємо де опинимося».

У свою чергу, заступник директора ННІ фінансів, банківської справи з навчальної роботи Максим Житар зауважив, що учасники круглого столу є гордістю всього інституту. «Я дуже радий бачити тут молодих, класних і креативних людей. Приємно, що вас аж 70 учасників – це дуже потужно, як для однієї кафедри нашого інституту. Знайте, що ми вами пишаємося, ви – наша гордість», – підкреслив Максим Житар та побажав студентам приємної роботи, цікавих ідей та нових відкриттів.

Наприкінці офіційної частини круглого столу, завідувач кафедри фінансових ринків Світлана Онишко зазначила, що рівень страхової культури населення України ще не достатній і перед студентами стоїть важливе завдання. «Одним із основних завдань, яке перед вами сьогодні стоїть – підвищити рівень страхової культури та своїми доповідями доторкнутися до ролі страхування з точки зору потреби пересічного громадянина. З радістю чекаємо на ваші доповіді, думки, пропозиції», – підкреслила Світлана Онишко.

Учасники обговорили сучасні тенденції розвитку світового ринку страхування, проблеми розвитку страхового ринку в умовах глобалізації, сучасні тенденції функціонування та напрями реформування страхового ринку України, напрями активізації страхової діяльності в Україні, а також розвиток національних страхових ринків в епоху цифрових технологій.

Тематика заходу залишається актуальною, адже страховий ринок займає провідне місце в економіці держави.

Варто зазначити, що забезпечення соціально-економічного розвитку, стабільно високих темпів економічного зростання безпосередньо пов’язане з розвитком страхового ринку. Насамперед, страхування є значимим методом захисту суб’єктів господарювання від існуючих та потенційних ризиків, а також від впливу можливих негативних факторів, здатних негативно впливати на діяльність таких суб’єктів. Тобто, ефективне функціонування страхового ринку здатне забезпечити належну фінансову стійкість учасників господарських процесів та перспективи їх розвитку.

Водночас, страховий ринок постає і важливим джерелом довгострокових інвестицій в економіку держави як вирішальної умови її стабільного і довгострокового соціально-економічного поступу. Проте, в даному аспекті слід констатувати, що сьогодні страховий ринок в Україні залишається за багатьма аспектами лише потенційним джерелом економічного зростання. Це пов’язано з недостатніми масштабами страхування можливих ризиків внаслідок цілого ряду об’єктивних і суб’єктивних причин. Використання значного потенціалу страхового ринку тісно пов’язане зі станом його інноваційного розвитку.

Розвиток інноваційної діяльності вітчизняних страхових компаній є головною необхідною умовою для підвищення їх конкурентоспроможності як на вітчизняному, так і на світовому фінансовому ринку. Це пов’язане з посиленням ролі євроінтеграційних та глобалізаційних процесів, що спричиняє збільшення конкуренції на фінансовому ринку, зокрема на страховому ринку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *