Відбувся семінар «Тенденції та перспективи формування професійної лексики»

У Національному університеті державної фіскальної служби України (далі – НУДФСУ) відбувся ІХ Міжнародний науково-практичний семінар «Тенденції та перспективи формування професійної лексики». Захід, приурочений до Дня науки, організувала та провела кафедра журналістики, української словесності та культури Навчально-наукового інституту гуманітарних наук (далі – ННІ ГН).

Захід відвідали ректор НУДФСУ Павло Пашко, директор ННІ ГН Володимир Мандрагеля і завідувач кафедри журналістики, української словесності та культури Наталія Зикун, які привітали учасників у стінах навчального закладу та побажали плідної успішної роботи, а також організатори семінару доценти кафедри Тетяна Сукаленко і Олена Чорна. Спеціальними гостями заходу стали завідувач кафедри української мови Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Людмила Марчук, провідний науковий співробітник Українського мовно-інформаційного фонду НАН України Людмила Симоненко, Віце-голова Ради/радниця Міністра освіти і науки України з питань політики гендерної рівності та антидискримінації в освіті Громадської організації «ЕдКемп Україна»/Міністерства освіти і науки України Олена Масалітіна, доцент Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова Олена Балабан, доцент Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка Ірина Брага, доцент Харківського державного університету харчування та торгівлі Світлана Руденко та доцент Національної академії внутрішніх справ України Катерина Усачова.

Участь у заході взяли 210 представників із різних навчальних закладів України та сусідніх країн. Зокрема, представники України з Бердянська, Вінниці, Дубно, Ірпеня, Кам’янець-Подільського, Києва, Луцька, Миколаєва, Полтави, Рівного, Сум, Харкова та Черкас; представники Польщі з Познані; представники Чеської Республіки з Праги; представники Республіки Білорусь з Бреста, Мінська та Гродно, а також представники Російської Федерації з Ростова-на-Дону.

Робота семінару проходила у форматі секційних засідань: секція І «Лінгвокультурологічні та соціокультурні аспекти філології, секція ІІ «Культура наукової мови – основа професійної діяльності», секція ІІІ «Актуальні проблеми та методологічні аспекти вивчення професійної лексики у вищих навчальних закладах», секція ІV «Професійне мовлення у ЗМІ».

Доповіді студентів вирізнялися новизною дослідження, різноплановою тематикою, глибиною думки й творчим підходом, викликали зацікавленість як у провідних учених, так і серед студентської молоді.

Родзинкою заходу став майстер-клас радниці Міністра освіти і науки України з питань політики гендерної рівності та антидискримінації в освіті Олени Масалітіної «Фемінітиви як соціокультурний маркер трансформації мовної картини світу».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *