До УДФСУ завітали теологи з Німеччини та Туреччини

До УДФСУ завітали теологи з Німеччини та Туреччини

До Університету державної фіскальної служби України (далі – УДФСУ) завітали мусульманські теологи з Німеччини та Туреччини Сулейман Сумер та Мухаммад Тимошев, які представляють  культурний центр «Медресе Сінан паша». Участь у зустрічі взяли студенти-правники та працівники УДФСУ, а почесним гостем став Саїд Ісмаілов, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма». Захід організувала кафедра філософії Навчально-наукового інституту гуманітарних наук.

Під час зустрічі було обговорено низку ключових питань, зокрема, віровчення та релігійну філософію ісламу, про єдність науки та релігії, розуму та віри, про особливості канонічного права в ісламі та про справедливість як засади права.

Як нам відомо, у світі існує велика кількість релігій, які, у свою чергу, поділяються на багато відгалужень. Загалом, усі релігії намагаються допомогти людині зрозуміти своє призначення та сенс існування у цьому світі, пояснити, що відбувається після смерті та проголосити, що є (або не є) божеством і як потрібно до нього ставитися.

Слово «релігія» походить від латинського «religio», що означає «ритуали і віра». Вона включає ряд моральних норм, обрядів, культових дій, а також об’єднує людей в релігійні організації. Одна з найбільш популярних класифікацій релігій – їх поділ на світові, регіональні та місцеві. Світові вірування об’єднують людей незалежно від їх національності, мови, громадянства. Такі релігії набули поширення на всіх континентах і в більшості країн світу, об’єднуючи великі спільноти послідовників. До світових релігій відносять Християнство, Іслам і Буддизм.

Наймолодшою із світових релігій є Іслам. Слово «іслам» буквально означає «покірність», отже, мусульманин є тим, «хто покірний Богові». Іслам переважно ґрунтується на писаннях Магомета, зібраних у Корані. У сучасному світі налічується близько 1,3 млрд мусульман. Іслам представлений у всьому світі. Водночас, одним із найбільш чисельних релігійних напрямів у світі й домінуючим напрямом в Україні є Християнство. Варто зауважити, що, згідно з багатьма опитуваннями, більшість вірян України відносить себе до православних (68,8 %), причому в різний час від третини до половини з них визнає себе вірними УПЦ-КП, яка посідає тим самим перше місце серед українських церков за чисельністю віруючих і є найбільшою релігійною організацією в Україні. На 2018 рік число вірян УПЦ КП становить 45,2 % проти 16,9 % для УПЦ МП.

У 2018 році Україна посіла 11-е місце за релігійністю серед 34 країн Європи. 31% населення в Україні є дуже релігійним. З них: 22% населення України (13-е місце) кажуть, що релігія є дуже важливою в їхньому житті; 35% (9-е) – кажуть, що відвідують релігійні служби щонайменше раз на місяць; 29% (9-е) кажуть, що моляться щодня; 32% (13-е) кажуть, що вірять у Бога з абсолютною впевненістю.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *