Павло Казарін в УДФСУ: такий же яскравий і різний, як принти на його світшотах

Павло Казарін в УДФСУ: такий же яскравий і різний, як принти на його світшотах

«Завдання публіцистики – впорядковувати хаос до стану сенсів», – впевнений Павло Казарін. Студентам спеціальності «Журналістика» ведучий «Зворотного відліку» на «UA: Перший», «Ранку у великому місті» на ICTV, «Граней правди» на телеканалі «24» та оглядач Української служби «Радіо Свобода» розповів про реалії і виклики сучасної журналістики. Адже наше завдання – «пояснювати країні країну».

Неймовірна подача інформації з найнесподіваніших ракурсів! Яскраво, тонко, іронічно, з підтекстом, дотепно, гостро, щиро – змістовність почутого від Павла Казаріна можна порівняти хіба з принтами на світшотах, у яких ведучий з’являється в кадрі суспільно-політичного ток-шоу «Зворотній відлік». Саме в такому Павло завітав на майстер-клас: ексклюзивно світшоти з фразами, що стали мемами, виготовляють на кожен ефір «Зворотнього відліку» – розказав нам.

«Junk content» і «junk food» – це синоніми? Чому інформацію споживають, як у колективному «McDonald’s»? Чому сусіди з одного сходового майданчика живуть у різних реальностях? Наскільки наша країна – «невиговорена»? Як потрапити в журналістику і чого не варто робити у своїй професійній діяльності? Про це та багато інших важливих речей говорили на одному подиху.

На переконання Павла, працювати у абсолютно різновекторних форматах нескладно, головне – бути собою, сумніватися й прагнути шукати відповіді на питання.

Якщо ведучого ранкових програм можна порівняти з конферансьє, ведучий політичних ток-шоу – диригент оркестру, до того ж, не завжди керованого. Саме тому цей формат, на думку П. Казаріна, є найскладнішим. Особливістю ж своєї професійної діяльності називає те, що на всіх майданчиках працює «саме Павлом Казаріним». Це ілюстрація того, що «авторські займенники в тексті потрібно заслужити, а це – історія про особистий авторитет». Рецепт один – досвід: «Щоб навчитися грати в шахи. Треба грати в шахи». А ще усвідомити, що «все в нашому світі – розповідь історії». І, звісно, добре знати, для кого готуєш матеріал. Бо, наприклад, «телебачення і ранкове шоу – завжди про велике математичне планування».

На думку Павла Казаріна, «у сучасному світі війни розв’язують не за реальність, а за опис реальності. Немає необхідності завойовувати певну територію, якщо ви завоюєте мізки людей, які живуть на цій території, змусите їх повірити у власний опис дійсності. У цьому сенсі нема нічого зручнішого, ніж інвестиції у ЗМІ.

Ще один майстер-клас – своєрідний іспит на знання того, що відбувається у світі, – наприкінці зустрічі з гостем провів ректор УДФСУ Павло Пашко, мотивуючи студентів самовдосконалюватися.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *