Чому варто долучитися до Радіодиктанту-2021

Чому варто долучитися до Радіодиктанту-2021

Уже завтра наші студенти, та більше: всі українці писатимуть Радіодиктант національної єдності. Ця подія – більше, ніж записування сприйнятого на слух тексту. І вона зовсім не про перевірку знань – передусім, це наймасштабніший флешмоб, який вже 21 рік поспіль єднає слово- й Українолюбів. Щороку о 10.30 все більше українців, де б вони не були, беруть до рук ручку й аркуш паперу і пишуть диктант – натхненно, вдумливо, дружно. Причин долучитися до акції чимало: це і відчуття єдності, і самоперевірка, і підтримання традицій, і здобуття нового досвіду, і можливість надихну своїм прикладом інших.

Чому іще варто долучитися до цього челенджу? Чому нині писати грамотно – модно?  І на що звернути увагу, аби написати диктант без помилок? Розповідає завідувач кафедри журналістики, української словесності і культури, доктор наук із соціальних комунікацій Наталія Зикун: 

– Писати диктант зараз на рік стало потребою – на аркуші, на планшеті, за клавіатурою, як завгодно, але долучитися до цього челенджу – престижно. Адже писати грамотно – модно! Чому модно? Бо красиво! Не погоджуюся з тими, хто говорить про когось: «Він/вона гарно говорить (пише)». Ні, не гарно говорить чи пише, а добре знає предмет розмови, правильно називає явища, предмети, поняття, усе. Адже слова – це знак знання, це імена людських знань і розуміння. Писати з помилками – це як перекручувати імена, писати неграмотно – це «ображати» слова й граматику, порушувати мовну традицію й своєрідну конвенцію. Як одна нота може зіпсувати щемну мелодію, так і одна літера, кома (чи їх відсутність) можуть зіпсувати музику слів! Людина, яка грамотно пише, грамотно думає, це означає, що вона правильно членує світ, названий словами, отже вона розуміє – світ, себе в цьому світі, інших!

Тому моя порада всім, хто турбується про свій «мовний профіль» і «репутацію»: читайте хороші тексти, товсті книжки, вірші; вникайте у значення слів (ніколи не вживайте тих, чиїх значень не знаєте або знаєте приблизно); читайте словники і – сумнівайтеся інколи у своїй «мовній» непогрішності!

Запрошуємо студентів, викладачів університету та всіх охочих написати диктант разом! Долучитися можна за посиланням: https://org.nusta.edu.ua/b/nef-cu3-jgk

Побачимося-почуємося на Радіодиктанті!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *