Прийнято ЗУ “Про медіацію”!

Прийнято ЗУ “Про медіацію”!

Прийнято ЗУ “Про медіацію”! 16 листопада 2021 року Верховною Радою України було прийнято проект Закону «Про медіацію». Все ж тривалі дискусії та ініціативи врешті-решт втілилися і наразі цей законопроект очікує на підпис Президента.

Чому це важливо?

– Ухвалення Закону України «Про медіацію» мало на меті розвантажити вітчизняну судову систему, адже більшість спорів у провадженнях судів потенційно можуть бути розв’язані мирним позасудовим шляхом.
– Законодавець поширив дію Закону не лише на приватно-правові спори (цивільні, трудові, сімейні, господарські тощо), але й на адміністративні спори, справи про адміністративні правопорушення та навіть кримінальні провадження (на стадії досудового розслідування).
– Також передбачається повернення 60% сплаченого судового збору в разі мирного врегулювання спору шляхом медіації на будь-якій стадії судового провадження.
– На медіацію не поширюються засади гласності судового розгляду, а медіатор не може бути допитаний в якості свідка щодо інформації, яка стала йому відома під час підготовки до медіації та її проведення.
–  Крім того, на порядку денному в Україні питання ефективного юриста, який допомагає клієнтам врегульовувати спори в найбільш прийнятний для урегулювання конфлікту спосіб. З власного досвіду ми можемо порадити корисний, якісний, ознайомчий онлайн курс «Знайомство з медіацією для юристів. Юридичний супровід медіації» від Міжнародної академії безперервного навчання (МАБН), який можна знайти тут: https://iall.pro/ua/
– До того ж, медіація дозволяє урізноманітнити портфель послуг, які надають юристи, що може створити додаткові точки диференціації на ринку юридичних послуг. Так, набирає обертів робота Національної асоціації медіації трудових та корпоративних спорів (ГС НАМТКС), якими часто опікуються адвокати.
Оскільки, медіація стане саме тим механізмом, який сприятиме ефективному врегулюванню суперечок, то лідери ринку юридичних послуг будуть активно сприяти тому, щоб їхні фахівці набували навичок медіації.
Отже, якісні знання у сфері медіації вимагають відповідального ставлення до вибору провайдера послуг медіації та організації, яка проводить навчання майбутніх медіаторів, адже не всі володіють стандартизованими процесами навчання.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *