Судовий експерт Ольга Лопата: Україні потрібні кваліфіковані фахівці

Судовий експерт Ольга Лопата: Україні потрібні кваліфіковані фахівці

У НУДФСУ відбулася лекція на тему «Тактика використання спеціальних знань у кримінальному судочинстві», яку відвідало понад 100 студентів університету. Її провела головний судовий експерт Київського НДЕКЦ МВС України, кандидат юридичних наук Ольга Лопата.

Перед початком розгляду теми, спікер привітала студентів із професійним святом. «День юриста – свято тих, хто цінує і виборює правосуддя», – зазначила експерт.

Під час зустрічі було розглянуто 3 важливих питання:

  1. Спеціальні знання: поняття, сутність.
  2. Судова експертиза: призначення та проведення.
  3. Поняття експертизи у порядку міжнародної правової допомоги.

Лектор поділилася враженнями із практичного життя та навела цікаві приклади. Вона акцентувала увагу, що вперше у вітчизняній практиці була створена міжнародна спільна слідча група з метою розслідування катастрофи авіалайнера Boeing 777, який розбився у 2014 році на сході України. «У слідчих діях брало участь близько 200 експертів, ними було вилучено 1500 фрагментів та уламків, які внесені до бази даних, як речові докази та проведено 100 експертиз. Також,  до близько 20 країн було направлено 60 звернень про правову допомогу», – розповіла судовий експерт.

По завершенню своєї лекції, Ольга Лопата висловила сподівання, що це не остання їхня зустріч із студентами і на практичному занятті вдасться застосувати отримані знання на справі. Слухачі з радістю погодилися, бо залишилися задоволені отриманою інформацією.  «Лекція дуже корисна і однозначно пригодиться у професійній діяльності, але б дійсно не вистачає ще практичного заняття, щоб застосувати ці знання на практиці», – поділилася думкою студентка 3 курсу Армине Восконян.

Проректор з наукової роботи Петро Цимбал підвів підсумки зустрічі та вручив лектору Ользі Лопаті Подяку. «Дякую від імені всіх та бажаю міцного здоров’я, благополуччя, достатку і того, чого всім нам не вистачає – миру», – підкреслив він.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *