Студентський круглий стіл: Професія юриста в сучасних умовах розбудови правової держави

Студентський круглий стіл: Професія юриста в сучасних умовах розбудови правової держави

2 жовтня 2019 року Науковим товариством студентів та курсантів кафедри теорії, історії права і держави (далі НТСК кафедри) було проведено студентський круглий стіл: Професія юриста в сучасних умовах розбудови правової держави, який присвячений святкуванню в Навчально-науковому інституті права (далі ННІ права) Тижня права та Дня юриста.

До організації даного заходу долучилися професорсько-викладацький склад кафедри теорії, історії права і держави та конституційного права (далі кафедри) під керівництвом завідувача кафедри Шевченка А. Є., д.ю.н., професора, а саме: Вітюк Д. Л., к.ю.н., доцент; Старостюк А. В., к.ю.н., доцент; Кудін С. В., к.ю.н., доцент; Корінний М. М., к.і.н, доцент; Калиновський В. С., к.ю.н., доцент; Камаралі С. Є., к.і.н, доцент; Капічон О.Г., к.ю.н., ст. викладач; Берестень А. В., ст. викладач, заступник завідувача кафедри з навчально-методичної роботи; Павлюх О. А., ст. викладач, модератор заходу.

У вітальному слові до учасників круглого столу директор ННІ права, д.ю.н., професор Топчій В. В., наголосив на тому, що професія юриста базується на двох основах справедливості: нікому не шкодити і приносити користь суспільству, а проведення науково-комунікативних заходів для майбутніх юристів є надзвичайно важливим.

Завідувач кафедри Шевченко А. Є. привітав учасників і побажав присутнім на круглому столі плідної роботи. У своєму виступі він підтвердив, що у сучасних умовах розбудови правової держави становлення майбутнього юриста залежить від таких чинників як рівень викладання у вузі, самостійна робота студента-правника, практичне навчання та стажування за юридичною спеціальністю. 

Практичним досвідом своєї колишньої та теперішньої професійної діяльності з студентами першого курсу ННІ права прийшли поділитися: Лощихін Олександр Миколайович, заступник голови Державної судової адміністрації України (2006-2010), професор кафедри теорії, історії права і держави та конституційного права; Фролов Олександр Павлович, начальник слідчого Управління фінансових розслідувань ГУ ДФС України у Сумській області (1985-2014), старший викладач кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції (далі ФППтаПКППМ); Полуніна Лілія Валентинівна, слідчий ОВС України (2000-2015), старший викладач кафедри фінансових розслідувань ФППтаПКППМ; Кабанов Володимир Іванович, адвокат, провідний фахівець НПЛ юридична клініка.

З доповідями виступили: Онофрей Владислава Сергіївна, ПБК-18-6, Савенок Катерина Олександрівна, ПБК-18-6 на тему: Розвиток юридичної професії в Україні; Брюнчугіна Аліна Едуардівна, ПБ-19-1 на тему: Юрист у сучасному українському суспільстві; Михалик Марія Іванівна, ПБЦ-19-3 на тему: Професія юриста в умовах реформування судової влади в Україні; Чиж Наталія Болеславівна, ПБЦ-19-3 на тему: Чи залежить результат судової реформи в Україні від юристів?; Бахмацький Роман Сергійович, ПБ-19-1 на тему: Роль юриста у сфері реформування юридичних послуг в Україні; Слив’юк Софія Віталіївна, ПБЮ-19-4 на тему: Якості без яких навіть не потрібно намагатися ставати на шлях оволодіння професією юриста; Панасевич Єлизавета Євгенівна, ПБЮ-19-4 на тему: Основні проблеми працевлаштування в Україні випускників вузів з юридичною спеціальністю; Завадко Дмитро Олексійович, ПБ-18-2 на тему: В Україні люди часто працюють не за спеціальністю: поради тим, хто готується все ж таки бути юристом; Чава Андрій Сергійович, ПБі-18-1 на тему: Перенавантаження та овертайми у роботі юриста; Мазурик Андрій Володимирович, ПБ-18-2 на тему: Професія юриста: як часто люди не витримують та йдуть з професії?

Гості заходу розповіли про всі аспекти професійної діяльності сучасного юриста. Поділилися секретами успішної кар’єри та досвідом роботи у судових, правоохоронних та інших органах. У ході обговорення виступів гостей учасниками круглого столу було сформовано образ майбутнього юриста та визначено якими якостями він має володіти і це, насамперед: справедливість, ерудованість, гуманність, комунікабельність, пунктуальність, відповідальність.

Студенти та курсанти першого курсу, які приймали участь в обговоренні виступів цікавилися наступними запитаннями: плюси й мінуси професії юриста; як швидко можна влаштуватися юристом без досвіду роботи; які знання та навички потрібно набувати самостійно для оволодіння майбутньою професією; знання з яких навчальних дисциплін стануть у нагоді при влаштуванні на роботу; як часто буває перенавантаження у юристів та інші.

За підсумками проведення круглого столу учасники прийшли до висновку, що професія юриста залишається дуже важливою та затребуваною як у минулому, так і у теперішній час.

Круглий стіл завершився привітанням всіх присутніх з наступаючим святом – Днем Юриста! Завідувач кафедри Шевченко А. Є. подякував всім гостям та учасникам круглого столу за участь у організації та проведенні і висловив думку, що високий професіоналізм, усвідомлене почуття відповідальності та знання допоможуть нашим студентам-юристам досягти успіху у майбутньому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *