СТУДЕНТСЬКИЙ ТУРНІР З ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

СТУДЕНТСЬКИЙ ТУРНІР З ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

25 листопада 2021 року Наукове товариство та науково-педагогічні працівники кафедри теорії, історії права і держави та конституційного права провели на порталі дистанційної освіти Університету ДФС України (далі Університету) Moodle Студентський турнір з Історії держави і права (далі Турнір) присвячений 100 –річчю Університету. 

Учасники – здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня освіти. 

Члени журі: Шевченко Анатолій Євгенійович, завідувач кафедри теорії, історії права і держави та конституційного права, член журі; Павлюх Ольга Анатоліївна, модератор, член журі; Калганова Олена Анатоліївна, член журі; Мацелик Михайло Олексійович, член журі; Боднарчук Олег Григорович, член журі; Бинюк Наталія Михайлівна, член журі; Гулієва Земфіра Натігівна, член журі; Михалевич Софія Михайлівна, член журі.

Команди, які брали участь Турнірі: 

І. «Камелот-Primus inter pares»: капітан команди: Дуброва Анастасія; члени команди: Булко Максим, Єрьоменко Анастасія, Радецька Катерина, Романенкова Аліна, Шевченко Костя.

ІІ. «Феміда»: капітан команди: Шаповалова Аліна; члени команди: Біленко Анастасія, Самгородська Софія, Селюк Дарія, Жовтий Владислав.

ІІІ. «Царські Скіфи»: капітан команди: Галіч Христина; члени команди: Білецька Діана, Василенко Дмитро, Ємельянова Дарія, Ткачук Віолетта, Хмельницький Ігор.

Командам було запропоновано наступні питання Турніру: 

  1. Утворення та діяльність Центральної Ради і проголошення УНР: крок вперед чи у минуле?  
  2. Універсали та законодавство Центральної Ради: кодифікація і упорядкування чи звід і дублювання норм?
  3. Утворення Гетьманату П. Скоропадського: перехід до президентської республіки чи повернення до монархічної форми правління? 
  4. Михайло Грушевський: історик чи політик?
  5. ІІІ Універсал – формальність чи перший у ХХ ст. український державно-правовий документ конституційної спрямованості?
  6. Ярослав Мудрий – Мстислав Хоробрий: одна держава – два володарі.
  7. Український парламентизм  ХІХ – поч. ХХ ст.: національні досягнення чи елемент імперської лояльності?
  8. «Пласт», «Сокіл» та «Січ» на початку ХХ ст.: елементи патріотичного, культурологічного, спортивного виховання молоді чи механізм створення національних воєнізованих формувань?
  9. Магдебурзьке право XIV XVII ст.: європейська й українська версії (порівняльний аналіз). 
  10. Великі техногенні катастрофи в історії людства (Чорнобиль, Бхопал, Фукусіма): випадковість чи закономірність?

Турнір розпочався з жеребкування та розподілу ролей «Доповідач», «Рецензент» і «Опонент». У ході Турніру «Опонент» обирав питання для «Доповідача». «Доповідач» повідомляв доповідь, отримував критичні зауваження від «Опонента» та рецензію на доповідь від «Рецензента». Після загальної полеміки між учасниками Турніру, запитань від журі та їх оцінок було визначено результати Турніру: І місце – ««Камелот-Primus inter pares»; ІІ місце – «Царські Скіфи»; ІІІ місце – «Феміда». Вітаємо капітанів та учасників команд!

Турнір проходив емоційно, динамічно, весело і цікаво. Задоволення від його проведення отримали команди, журі та інші учасники. 

Приємно усвідомлювати, що сучасна молодь цікавиться історією, вивчає її та намагається сформулювати на основі теоретичних знань свої погляди щодо різноманітних явищ і подій в історії нашої держави.

Щиро дякуємо всім за участь у Турнірі! Бажаємо міцного здоров’я та всіх гараздів!   

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *