25 листопада відбулося відкриття пам’ятного знака до 100-річчя Державного податкового університету

25 листопада відбулося відкриття пам’ятного знака до 100-річчя Державного податкового університету

25 листопада, у м. Ірпінь, на вулиці Університетській, напроти центрального корпусу університету, у сквері ім. Петра Мельника зібралися студенти, викладачі, ветерани, почесні гості, керівництво університету, ЗМІ з нагоди унікальної події – відкриття пам’ятного знака з нагоди 100-річчя навчального закладу. Народжений у далекому буремному 1921 році він пройшов класичний шлях становлення – від технікуму до університету. Сьогодні Державний податковий університет – сучасний, унікальний на теренах України заклад вищої освіти святкує свій ювілей. 

З вітальним словом до учасників урочистого мітингу звернулася в.о. ректора Державного податкового університету Валентина Павлівна Унинець-Ходаківська, яка, зокрема, сказала: «У столітній історії закладу немов у дзеркалі відображені політичні, економічні, соціальні події, які випали на долю України: після Жовтневої революції технікум готував спеціалістів для розбудови шахт Донбасу, у Другій світовій війні викладачі та студенти звільняли рідну землю від гітлерівських окупантів.

Після війни – знову відновлення, будівництво навчальних корпусів, гуртожитків, навчально-виробничих майстерень. Як результат – визнання значних досягнень і статус зразкового навчального закладу радянської доби. Значних зусиль для такого впевненого успішного поступу доклали директори Овсій Сергійович Кухарук (1946 – 1968) і Володимир Іванович Павленко (1969 – 1990).

У 1991 році з проголошенням незалежності України розпочалася нова історія закладу. Ірпінський індустріальний технікум був реорганізований у навчальний заклад нового типу – Ірпінський індустріальний коледж. Директором коледжу було обрано випускника 1976 року Петра Володимировича Мельника. Ні в кого не викликає сумніву та особлива роль, яку відіграв випускник Мельник в історії рідної Альма-матер. Він доклав титанічних зусиль, щоб наш навчальний заклад став таким, яким ми бачимо його сьогодні.

Нині ми переживаємо період чергових трансформацій, новий виток історії. Попереду нелегка творча праця по модернізації нашого навчального закладу і освітянської галузі в цілому», – завершуючи свій виступ, наголосила Валентина Павлівна і побажала не боятися викликів, наполегливо працювати, ставити амбітні плани і втілювати їх у реальність. 

Серед почесних гостей заходу, для яких наш заклад був і залишається рідним і близьким, син Петра Володимировича Мельника Максим Петрович Мельник. Пам’ятний знак з нагоди 100-річчя закладу виготовлено та встановлено завдяки його безпосередній фінансовій підтримці. 

Почесне право відкрити пам’ятний знак було надано Максиму Петровичу Мельнику разом із Валентиною Павлівною Унинець-Ходаківською. Хвилюючий момент, коли було знято шовкову тканину і відкрився пам’ятний знак, присутні ознаменували радісними щирими оплесками.

Син Петра Володимировича Мельника, першого ректора університету, його фундатора, який 21 рік незмінно очолював колектив навчального закладу, зворушливо поділився тим, як він пишається дітищем свого батька, здобутками університету, як вірить у його успішне майбутнє.

Максим Мельник у своєму слові наголосив на важливості пам’ятати минуле заради майбутнього.

На мітинг з нагоди відкриття пам’ятного знака до 100-річчя Державного податкового університету завітав мер міста Ірпінь, його випускник Олександр Маркушин. Виголошуючи урочисту промову, очільник міста пригадав свої студентські роки, висловив вдячність викладачам за науку і за ті життєві уроки, які отримав у стінах університету. Крім того Олександр Маркушин запевнив присутніх, що місто буде продовжувати тісну співпрацю з навчальним закладом, оскільки неможливо уявити Ірпінь без Податкового університету, а університет – поза містом.

Голова Ради ветеранів університету, людина, яка присвятила йому більшу частину свого життя, а це 46 років, Олександр Андрійович Сластьоненко сердечно та щиро привітав колег зі святом – 100-річним ювілеєм університету та відкриттям пам’ятного знаку. Олександр Андрійович висловив слова подяки ветеранам навчального закладу усіх періодів, а також тим, хто продовжує працювати, авторам та виконавцям пам’ятного знаку. 

Голова профспілки університету Марина Іванівна Кітченко звернула увагу учасників мітингу на унікальність та не пересічність події. Зокрема Марина Іванівна сказала: «Сьогодні, у ці урочисті хвилини ми стали свідками та учасниками хвилюючої події непересічного значення – відкриття пам’ятного знака з нагоди 100-річного ювілею в університетському сквері ім. Петра Мельника. Вклоняюся низько вам – ветерани за вашу працю, досвід, традиції, які зберегли для наступних поколінь». 

Голова профспілки університету вручила подяку в.о. ректора Державного податкового університету В.П. Унинець-Ходаківській від голови Ради профспілки ДПА України за багаторічну спільну працю Податкового університету з профспілкою ДПА України.

Від молоді та студентства університету слово мала студентка 4-го курсу ННІ обліку, аналізу і аудиту Катерина Десятнюк: «Нам трохи незвично і навіть не віриться, що наш університет має такий поважний вік. Я пам’ятаю першу зустріч з університетом, екскурсію до музею історії, коли тільки стала першокурсницею. Я хочу сьогодні сказати про наше молоде покоління, яке зберігає пам’ять про минуле. Минуть роки, але ми приходитимемо сюди, згадуватимемо цей день і прославлятимемо людей, які протягом століття буквально по цеглині будували цей унікальний храм знань, храм науки». 

Катерина Десятнюк звернулася до рідного університету словами великого українського поета Василя Стуса: 

Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався, 

той, що обрав тебе навіки вік.

До нього змалку ти заповідався 

до нього сам Господь тебе прирік. 

Після відкриття пам’ятного знака до 100-річчя Державного податкового університету та завершення мітингу ветеранів, почесних гостей та усіх присутніх запросили на святковий концерт, присвячений ювілейній даті.

Більше фото зі свята за лінкомhttps://drive.google.com/drive/u/0/folders/1DFVws74qcQ28s_hl3YWlsviggys8cP1u

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *