В українському календарі прижилося нове професійне свято – День тестувальника

В українському календарі прижилося нове професійне свято – День тестувальника

Професійне свято, хоча й не офіційне,   важливий день для тих, хто стоїть в авангарді якісної роботи програміста і дизайнера, системного адміністратора і аналітика, айтішника і всіх, кому доводиться мати справу зі складною технікою і програмним забезпеченням. Назва професії тестувальник пішла від англійського слова «test» і дослівно означає «випробування». 9 вересня 1947 вчені Гарвардського університету, які тестували обчислювальну машину Mark II Aiken Relay Calculator, знайшли метелика, що застряв між контактами електромеханічного реле. 

Зафіксувала це у своєму технічному щоденнику Грейс Хопер — американська вчена в галузі комп’ютерних наук та контрадміралка військово-морських сил США. Вона була одною з перших програмісток комп’ютера Марк I. Виконана робота вимагала опису, і слово було знайдено «debugging» (дослівно: звільнення від комахи). Так отримала назву дуже важлива для всіх розробників процедура дебаггінг. З тих пір так називається процес виявлення і усунення багів причин неправильної роботи комп’ютера.

Витягнуту комаху було вклеєно в технічний щоденник з супровідним написом: «Перший знайдений баг», і в подальшому передано до музею обчислювальної техніки.

Невідомо, чи відзначає Америка цей знаменний день, а в Україні це неофіційне свято прижилося.  Можливо тому, що  ще від часів СРСР Україна славилась своєю сильною науковою школою. Список українських науковців містить математиків, фізиків, інформатиків і кібернетиків, винахідників тощо. Серед них ми бачимо імена світового значення, такі як Володимир Вернадський, Борис Грабовський, Володимир Джус, Архип Люлька, Іван Пулюй, Сергій Корольов, Любомир Романків.

Високий рівень сучасної  української  ІТ освіти неодноразово було доведено. Наприклад, серед сертифікованих на Brainbench (Bench Games Leaderboard) Україна займає 3-тє місце за кількістю громадян, що мають ІТ-сертифікати, і 2-ге місце за кількістю громадян, що мають сертифікацію рівня MASTER LEVEL.

У Силіконовій долині у США, яка славиться концентрацією високотехнологічних компаній, теж відзначились наші. Маємо за приклад та пишаємося киянином на ім’я Макс Левчин. У свої 27 Макс Левчин створив систему платежів PayPal, якою зараз користується цілий світ. Україну хлопець покинув у 16. На сьогодні він є одним з найуспішніших та найбагатших програмістів долини.

Університет державної фіскальної служби України йде в авангарді української освіти, яка  змінюється відповідно до вимог ринку. Ми як і багато вишів почали пропонувати ІТ спеціалізацію.  

У  2014 році було створено Навчально-науковий інститут інформаційних технологій у структурі університету, який готує  програмістів, менеджерів ІТ-проектів, аналітиків ІТ-проектів та програм, адміністраторів комп’ютерних мереж; системних адміністраторів, WEB-дизайнерів та програмістів, адміністраторів баз даних тощо.

Наше життя – це також своєрідний тест. Ми тестуємо гіпотези, ідеї, рівень знань, стан здоров’я. Тому бажаємо всім тестувальникам у цей святковий день значних професійних успіхів у побудові власної кар’єри, нових відкриттів,  бажаних тестів, бути щасливими та здоровими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *