Відбулися V Всеукраїнські науково-правові читання пам’яті Ніни Романівни Нижник

Відбулися V Всеукраїнські науково-правові читання пам’яті Ніни Романівни Нижник

28 жовтня 2021 року в Податковому університеті відбулися V Всеукраїнські науково-правові читання пам’яті доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, член-кореспондента Національної академії правових наук України Ніни Романівни Нижник (далі – Читання). Організовано захід науково-педагогічними працівниками кафедри теорії, історії права і держави та конституційного права Навчально-наукового інституту права та Науковим товариством студентів кафедри.

У черговий раз організатори були раді вітати колег, учнів, науковців та студентів з нагоди проведення Читань. Учасники заходу ще з більшим теплом та любов’ю висловлювали спогади про життєдіяльність Ніни Романівни Нижник, адже у вересні цього року їй виповнилося б 70 років. 

У доповідях та спогадах прозвучало багато цікавих та теплих історій про участь Ніни Романівни у становленні молодих вчених та практичних працівників у науковому середовищі, про дружбу і підтримку, про людські взаємини та високий інтелектуальний рівень, про лідерські якості та щирість Ніни Романівни. 

Ніною Романівною Нижник було видано понад 400 наукових праць, з яких 18 одноосібних та колективних монографій з проблем державного будівництва, публічного управління, конституційного та адміністративного права та публічної служби. Вона брала активну участь у підготовці проектів Концепції адміністративної реформи в Україні, Стратегії реформування державної служби в Україні, проектів змін і доповнень до Законів України. За час науково-педагогічної роботи Ніна Романівна започаткувала свою Школу і активно допомагала молодим науковцям. Під її керівництвом здійснили захист 19 докторів та більше 30 кандидатів наук. 

З 2015 року і до моменту своєї передчасної смерті Ніна Романівна – професор кафедри теорії, історії права і держави та конституційного права Навчально-наукового інституту права Університету державної фіскальної служби України. Вона з превеликим задоволенням читала лекції для студентів, консультувала аспірантів, ніколи не відмовляла в порадах колегам, відвідувала усі кафедральні заходи. Ніна Романівна багаторазово нагороджена грамотами, подяками та почесними державними нагородами. 

Учасників Читань привітали заступник Голови Оргкомітету – директор Навчально-наукового інституту права Василь Топчійа також  завідувач кафедри теорії, історії права і держави та конституційного праваАнатолій Шевченко, який був для неї не тільки керівником, а й другом.

Надзвичайно приємно було спілкуватися з постійними учасниками Читань – колегами, друзями, учнями Ніни Романівни, які виступили з доповідями: старшим науковим співробітником, член-кореспондентом Академії адміністративно-правових наук, професором кафедри кримінального та адміністративного права Академії адвокатури України Олегом Музою; професором кафедри політології, управління та державної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки Людмилою Пашко; член-кореспондентом НАпрНаук України, Заслуженим юристом України, завідуючою відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права імені  В. М. Корецького НАН України Ольгою Андрійко; старшим науковим співробітником відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права імені  В. М. Корецького НАН України Наталією Ісаєвою; професором, Заслуженим юристом України, член-кореспондентом Академії наук з Державного управління Віктором Білоусом та іншими учасниками. 

З повагою та теплом згадали у своїх доповідях про Ніну Романівну і науково-педагогічні працівники кафедри теорії, історії права і держави та конституційного права Податкового університету: професор кафедри Олександр Лощихін, професор кафедри Сергій Кудін,  доцент кафедри Алла Старостюк, доцент кафедри Дарія Вітюк та інші.

Приємно відзначити, що на адресу учасників та організаторів Читань разом з тезами доповідей надійшли вітальні листи від друзів, учнів та колег Ніни Романівни: виконувача обов’язків президента Національної академії державного управління при Президентові України Анатолія Савкова; професора кафедри національної безпеки та політології Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, генерал-майора у відставці Миколи Стрельбицького; член-кореспондента Національної академії правових наук України, судді Конституційного суду України Василя Лемака; дійсного члена (академіка) та Президента Національної академії правових наук України Олександра Петришина; професора кафедри публічного та приватного права Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Миколи Недюхи; завідувача кафедри конституційного права, теорії та історії держави і права Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна Академія управління персоналом» Анатолія Подоляка; професора кафедри фінансового права  Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна Академія управління персоналом» Сергія Подоляка.

Під час заходу розглянули низку важливих питань, серед яких: 

  • політико-правові засоби ідентифікації, запобігання та протидії корупції в органах  державної влади та місцевого  самоврядування; 
  • правовідновлення у податково-правовому регулюванні; шляхи вдосконалення правової освіти в Україні; 
  • витоки французького конституціоналізму (Конституція 3 вересня 1791 року); 
  • використання кількісних показників у дослідженні конституції прийнятої VII Великим народним зібранням (1991) в республіці Болгарії; 
  • розумні строки у кримінальному законодавстві та в контексті рішень Європейського суду з прав людини; 
  • щодо віднесення посад до категорії посад, пов’язаних з високим і підвищеним рівнем корупційних ризиків; 
  • особливості формування законодавства ЗУНР; 
  • обумовленість та стан організаційних змін в системі центральних органів виконавчої влади України; 
  • розвиток взаємовідносин держави та суспільства; 
  • нормативне регулювання наукової та освітянської діяльності як самостійна галузь права; 
  • проблеми реформування системи органів публічної влади в Україні; 
  • важливість правової свідомості молодого покоління для розвитку України та інші.

На завершення заходу завідувач кафедри Анатолій Шевченко відзначив, що Читання – це науково-комунікативний захід, який відзначається завжди не тільки високим рівнем науковості, але й дружньою та душевною атмосферою. На Читаннях зустрічаються люди, для яких Ніна Романівна Нижник була не лише знаним в Україні та за її межами науковцем, а й подругою, вчителем, наставником, науковим керівником, колегою та доброю знайомою. У кожного з присутніх своя історія знайомства, спілкування або співпраці з цією надзвичайно неординарною Людиною. І ті, кому в житті пощастило принаймні деякий час працювати поряд з нею, або під її керівництвом – завжди поважають, шанують пам’ять Ніни Романівни. Кожні Читання завершуються виданням Збірника матеріалів і це вже стало традицією.  

Світла пам’ять про доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, член-кореспондента Національної академії правових наук України Ніну Романівну Нижник як людину і науковця жива!

Маємо за честь організовувати V Всеукраїнські науково-правові читання пам’яті Ніни Романівни Нижник саме в стінах Навчально-наукового інституту права Податкового університету, і безмежно вдячні усім колегам, які щорічно приймають участь у заході.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *